The Balvenie 17 y.o.

Balvenie 17 y.o. Madeira Cask 43%, 0.7l

През 2009 година Balvenie пусна този скоч, който е едно прекрасно допълнение към техните уискита Този скоч е за тези, на които харесва по-меката страна на Спейсайд, с интригуващите характеристики на вината Мадейра. Колкото и привлекателно да ви звучи, има уловка: както много от любимите ни скоч, това уиски е с ограничено бутилиране. То обаче е още едно доказателство за достойния вкус на уискито, което може да се получи с малко Мадейра.

Аромат: сладък, сух и плодов (на сушени плодове), вино, или по-скоро по-винен оцет, дърво.

Вкус: сладък, горски плодове (ягоди и сладки портокали, череши,смокиня), леко тревист, на черен чай, подправки

Послевкус: дълъг, сух, чаени нотки, плодове, дърво.

Общи изводи: Много добро малцово уиски, от категорията на уискитата с финал на „мадейра“. Много добър баланс и добро качество и вкус.

Balvenie DoubleWood 12 y.o.


Уискито Balvenie Doublewood 12 y.o. е особено марково уиски с уникален вкус, който дължи на процеса на стареене в две различни дървени бъчви. По време на процеса на стареене уискито «The Balvenie Doublewood» се прелива от традиционните дъбови бъчви за уиски в традиционните дъбови бъчви за шери, поради което то става меко, а вкусът му - нетръпчив и с комплексен характер.

Дестилерия основана през 1892 година, близо до руините на замъка Белвени Уилям Грант. Първоначално е наречен Глен Гордън (Glen Gordon), но скоро Уилям Грант дава по-подходящото име – като това на замъка на XIV век, Белвени Кастл (Balvenie Castle). Руините на замъка са запазени и туристите могат да ги посещават. Технологията е била закупени от дестилериите Лагавулин (Lagavulin) и Глен Албин (Glen Albyn). Уилям Грант е поикономисал за оборудването за ново производство, както и с Гленфидик – купува евтина и използвана вече от друга дестилерия технология. Водата за двете дестилерии се осигурява от един и същи източник, както и майсторът-дестилатор също е един и същ, но дестилериите произвеждат съвсем различни по вкус и характер уискита.

Цветът на Balvenie DoubleWood е кехлибарено-златист, а вкусът му – люто-тъпчив, с оттенъци на шери, дъб, бор и цитрусови цветове, както и оттенъци на маслини. Вкусът на уискито е закръглен, много концентриран, но не потиска, без специфични особености. Ароматът му е маслен, първоначално на кисели цитрусови плодове. Но ако искате да усетите най-пълно аромата на Balvenie DoubleWood, опитайте се да го дегустирате по следния начин:

Вземете чашата с уиски и я затоплете между дланите си. Разклатете чашата, за да се отдели аромата на напитката, а с другата си длан я покрийте, така че ароматът да не се разсее. Ще забележите сами, че когато уискито леко се затопли, в него започва да надделява сладостта на медени бисквити и нюанси на индийско орехче и на стафиди. Ароматът e на сладки плодове и шери, мед, ванилия и канела. Послевкусът е дълъг и затоплящ, с нотки на шери и на ванилия.

Богат букет, дълбок аромат и орехова сладост за всички, които обичат изтънчените питиета. Това уиски се препоръчва само в чист вид, затова може да се съчетае добре само с кафе и с ароматна пура – единствената комбинация, способна да подчертае неговия пикантен и сладък вкус.

William Lawson’s

Произход: Шотландия
Производител: William Lawson
Алкохолно съдържание: 40%

Уискито е пуснато за първи път през 1849 година от Уилям Лоусън в Дънди, разположен в южната част на Шотландия. Компанията обаче фалирала. Изминали повече от 100 години, когато непосредствено след Втората световна война производството на уиски било възобновено, но този път недалеч от Ливърпул. През 1967 година компанията се премества отново в Шотландия заедно с цялото си оборудване, персонал и наличното узряващо уиски. Търговската марка достига своя най-голям успех не в Шотландия, а извън нейните предели.

Ако говорим за вкуса на William Lawson's, трябва да се отбележи, че става въпрос за типични аромати и вкусови характеристика на уиски от Спейсайд. В състава на William Lawson's не се добавя нито капка уиски от Islay, въпреки че съдържанието на малцово уиски достига до 45%. За да се получи това добро съчетание, са избрани само най-висококачествено едномалцово уиски и зърнен алкохол, които са смесени с известния Highland Malt и Glen Deveron, произведени от дестилерията Macduff Distillery. Експертите уверяват, че William Lawson's е отличен избор.