Трябва ли да се добавя вода или лед в уискито?

Трябва ли да се добавя вода или лед в уискито е въпрос, задаван много пъти. Добавянето на вода или лед може промени уискито по положителен или по отрицателен начин. Повечето от уискитата са с алкохолно съдържание между 40 и 45% и в тях вече има добавена вода. Този процес се нарича "рязане" и се извършва преди бутилиране като целта е да се достигне приемливо алкохолно съдържание за по-голямата част от потребителите. Обикновено се използва изворна вода, която се намира в близост до дестилационната фабрика.

Много от ценители на уиски не добавят вода, защото предпочитат да усетят истинския вкус на уискито и да се се насладят на неговата естествена форма с всички оригинални характеристики и на натуралните аромати.

Чрез добавяне на малко количество вода до уиски, можете да откриете различни нови и изтънчени вкусове, които преди уискито не е разкрило. Това е особено вярно, когато уискито е с по-високи нива на алкохол (до и над 60% ABV в някои случаи). Когато уискито е cask strength, то е много силно и може да предизвика парене в устата, което покрива дори и най-наситените аромати. Чрез добавяне на малко количество вода, алкохолът се разрежда и се намалява неговата сила, като позволява на по-изтънчения вкус да се прояви. Колко вода ще добавите зависи изцяло от вашия вкус.

Въпросът с леда е малко по-различен. Той не увеличаване вкусовете, а всъщност ги потиска. Ледът причинява бърз спад на температурата на уискито. Ефектът е същият както при качественото бяло вино, когато е охладено прекалено. Ще бъде много по-освежаващо, но може да направи вкуса скучен и плосък. Вкусът ще започне да се отворя и ще разкрие пълния си характер, след като уискито започне да се затопля.

Към различните видове уиски трябва да се отнасяме по различен начин. Не се срамувайте да пиете евтин американски бърбън или шотландски смесено уиски. Ако възнамерявате да пиете скъпо малцово уиски, избягвайте добавянето на други аромати. Това уиски се избира заради уникалния му вкус. Опитайте една глътка, преди да добавите лед или вода. Често ще бъдете изненадани от разликата в ароматите и ще научите повече за едномалцовото уиски, което пиете.

В крайна сметка пиенето на уиски е преди всичко въпрос на личен вкус и няма правилен или грешен начин, по който да се пие.

Как да пием най-доброто уиски?

При голямото разнообразие на марки уиски, важно е да умеем да разграничаваме неговия вкус и аромат. Различните видове се пият по различен начин. Уискито е напитка, която може да се използва както като аперитив, така и като напитка, която утолява жаждата, но може също да замени ракията и да бъде добър завършек на обяда.

Висококачественото уиски никога не се пие в чаша за вино, нито в чаша за друга напитка. Използват се ниски чаши с дебело дъно, с вместимост 200 см³. Налива се най-много 30% от обема. Уискито никога не се пие на един дъх, а бавно, като е желателно да е придружено от пура и приятелски разговор. Обикновено се пие в чист вид, но в зависимост от вкуса, към него могат да бъдат добавени други напитки или лед. Мнозина го предпочитат с лед или с вода.

Истинските ценители предпочитат шотландското малцово уиски, но никога не го използват за приготвяне на коктейли. Малцовото уиски трябва да е на стайна температура и е желателно да се разреди с изворна вода. Поради много високата си цена, не се употребява толкова често.

В Ирландия предпочитат да добавят уискито в различни напитки и храни - кафе, чай, лимонада, сметана и т.н. Колкото до американския бърбън, към него обикновено се добавя газирана вода.

Обикновените видове уиски, които не са дълго отлежали, се използват главно за производство коктейли. Сред тях най-подходящи са американското и канадското уиски.

Класическият коктейл на базата на бърбън с прави с листа от мента. В Кентъки най-модерната напитка се нарича Julep. Този разхлаждащ коктейл е неотменна част от конните състезания. За приготвянето му е достатъчно да разтворите в една чаша 1-2 чаени лъжички захар и да добавите 2-3 листа мента. Разбърква се добре и след това ментата се изхвърля. 3/4 от чашата се пълни с лед и се наливат 90 гр. уиски.

Как да пием бърбън?

Бърбънът (Bourbon) се произвежда основно от царевица. За разлика от приетото в Шотландия наименовение "whisky", американците пишат думата с допълнително "е" -"whiskеy" както ирландците.

Бърбънът е напитка със златист цвят и с аромат на канела и ванилия. Отличава се със сладък вкус, който остава за дълго. Помага за храносмилането.

На обществени места бърбънът се налива от бутилка, но вкъщи обикновено се използва флакон. Само бутилка от тънко стъкло може да предаде цветовата гама на напитката – цвят на злато, кафяво, кехлибар, блестящо, искрящо, прозрачно, спокойно, богато... цветове, непознати за повечето от нас, но именно тях използват професионалните дегустатори на уиски, за да опишат бърбъна.

Бърбънът се пие в стъклени чаши от дебело стъкло – old glass. Тези чаши се използват в целия свят. Изключение прави само Шотландия, където съществува т.нар. quaich – чаша с две дръжки, специален прибор за пиене на скоч или бърбън.

Когато пиете бърбън, не трябва да бързате, но да се вслушвате в това, което той иска да ви каже. Оставете да говори всяка капка, която така дълго е асорбирала аромата на дървото. А дърветата ни надживяват стотици години...

Вземете чашата с кехлибарен бърбън и я затоплете между дланите си. След това я разклатете, така че вкусовете и ароматите да заемат своето място. Можете да добавите няколко капки вода или малко лед, за да го разредите. Така по-лесно ще разграничите сладкия вкус на ванилия от този на пура и сух тютюн.

Преди да отпиете първата глътка, разтрийте между пръстите си няколко капки и усетете аромата. Едва след това отпийте – бавно, и се вслушайте какво ще ви разкаже тази напитка.

Ако ви се стори, че историята, която бърбънът ви разказва, е много кратка или простичка, изчакайте, докато бъде завършена. Той със сигурност ще ви разкрие детайли, за които не сте подозирали. А ако искате да промените историята, направете си коктейл. Добавете малко ром, сметана, захарен сироп и яйчен жълтък. Ще получите една много приятна напитка. Ако искате нещо освежаващо, смесете бърбъна със сок от нар и лимонов сок. Ако пък не сте били в Кентъки, направете си Kentucky Bourbon – добавете в бърбъна малко ликьор и украсете с череша.

Колкото до ползата от чаша бърбън...

Чаша истински бърбън може не само да предизвика желание за действие, но и да даде сили. Така невъзможното започва да изглежда възможно, нереалното става нещо обикновено. Напитката, отлежавала в продължение на години в дървени бъчви, прави чудеса. Тя не прави историята, а сама по себе си Е история.