Какво уиски да изберем?

Изборът на уиски може да се окаже труден, ако не се познават разновидностите на тази напитка. Но разнообразието на уиски е толкова голямо, че не е възможно да се познават всички продукти. Има обаче няколко основи принципа, въз основа на които можете да направите своя избор, дори и да не сте запознати с всички видове, които съществуват.

Знаете ли, че доброто уиски оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм? Напитката стимулира творческите способности, тонизира и повишава концентрацията и способността да се анализира. Колкото и да ви изглежда странно, е така. Това се обяснява със съставките на уискито, по-конкретно етеричните масла, танините и т.н. Но същите тези вещества, ако не са в правилни съотношения, могат да причинят неприятни симптоми след около 6-12 часа след употребата на напитката.

Уискито може да бъде разделено на три основни групи - «едномалцово» (single malt), «малцово» (pure malt) и смесено (blended). Най-доброто е едномалцовото уиски, но малцовото също не е за подценяване. Тук обаче има една подробност. При смесване на дестилатите се променя структурата на етеричните масла, което от своя страна определя свойствата на самото уиски. Това се отнася в още по-голяма степен за смесените видове, при които не се смесват дестилати на ранен етап от производството, а вече готови видове уиски. Това нарушава тънката хармония и индивидуалността на уискито. Но въпреки това има смеси, които заслужават внимание, въпреки че за съжаление са доста малко.

Върху вкуса и аромата на уискито казва влияние районът, в който е произведено. Съществуват значителни различия между ирландските и шотландските уискита например. Главната причина е в начина на производство. Шотландското уиски се дестилира два пъти, а ирландското три пъти. Не може да се каже кое от тях е по-добро, защото това зависи от индивидуалния вкус.

Но ако искате няколко съвета, обърнете внимание на едномалцовото уиски (single malt) а Caol Ila, което получава максимала оценка.Това е една много оригинална напитка с опушен вкус.
От едномалцовите уискита (pure malt) опитайте Bushmills Malt, което също може да бъде оценено с максимален брой точки. Ирландското уиски Bushmills е с мек вкус и ясно изразен сметанов оттенък.
Колкото до смесеното уиски, внимание заслужават ирландските Tullamore Dew и Jameson, и не на последно място шотландското Chivas Regal.

Уиски Black&White, Bell’s, Jonnie Walker…


Whisky Jonnie Walker Gold Label

Смесено уиски, отлежава 20 години.
Суровина: смес от най-добрите и най-старите едномалцови уискита
Вкус: силен, балансиран
Аромат: твърд, елегантен
Цвят: светлозлатист
Всяка бутилка е индивидуално номерирана.
Това шотландско уиски се прави по специалната рецепта на Джон Уокър. Ключов компонент е уискито Cardhu, което се отличава със своята мекота и интензивност.
Препоръчва се в чист вид, въпреки своите 43% алкохол.

Whiskey Chivas Regal 18 YO

Това особено шотландско уиски, с 18-годишна отлежалост има фантастични рафинирани вкусови качества. Вкусът му е ярък, индивидуален и разпознаваем. Това уиски е толкова рядко и изключително, че всяка бутилка има свой собствен номер. Алкохолното му съдържание е 40%.

Chivas Revolve

Днес Chivas Revolve се смята за идеалното смесено шотландско уиски. Всеки негов едномалцов компонент му придава специфични качества, в резултат на което след отлежаването си уискито придобива несравним вкус. То отлежава 12 години в дъбови бъчви, което му придава окончателния аромат и изключителната гладкост. Специалистите казват, че от значение са използваните едномалцови уискита, защото всяко едно от тях с уникално както всеки отделен човек. Целта е да се подготви смес, която престоявайки година след година, да придобие определени свойства и да доведе до желания резултат. Описват Chivas Regal като луксозно уиски, с разкошен плътен вкус и с дълготраен опушен аромат. 40% алкохолно съдържание, Premium Scotch whisky

Whisky Chivas Brothers
Сместа на това прекрасно уиски се създава от най-редките видове уиски.

Изненадващо гъвкавият и изящен вкус, както и елегантният аромат на Scotch Whisky Chivas Regal Royal Salute 1921 е само за достойни ценители. Сервира се като аперитив или с вода или лед.

Jonnie Walker
Смесено уиски Johnnie Walker Red Label Old Scotch Whisky с червен етикет, наситена, средно силна напитка, смес от 35 различни вида уиски, 5-годишно.
Вкус: много приятен балансира вкус на опушен малц, ванилия и подправки
Аромат: изразителен, с едва доловима нотка на ванилия
Цвят: златисто-червен
Днес Johnnie Walker е едно от най-модерните уискита в света. Продажбите му превишават 100 милиона бутилки годишно. Тайната на неговия успех се крие в несравнимата сила на неговия характер и завършеност на букета.
Препоръчва се да се консумира в чист вид, с лед и със сода или да се употребява за направата на коктейли.
Алкохолното му съдържание е 43%.

Johnnie Walker Black Label 12-year-old Scotch Whisky Extra Special с черен етикет
Според становището на дегустаторите, това уиски има най-дълготрайния и приятен аромат.
Смес от 40 различни видове уиски
Johnnie Walker: 12-годишно
Вкус: силен и интензивен
Аромат: изразителен, нов, с лек вкус ванилия.
Цвят: червено-златист.
Особености: уиски De Luxe от 1909г.
Препоръчително да се пие чисто или с лед, сода или в коктейли.
43% алкохолно съдържание

J&B
През 1749 г. италианецът Джустерини се установил в Лондон, следвайки една оперна артистка, в която бил влюбен. За да може да се издържа, той открил магазин за продажба ба италиански ликьори. Но не след дълго се върнал в Италия, оставяйки магазина на своя съдружник. През 1860 г. всичко било продадено на Алфред Брукс. Той добавил своето име към името на компанията и така била създадена Dzhusterini&Brooks (J&B), която изобретила своя марка уиски. Една от разновидностите на тази марка - J&B Rare е мека, балансирана напитки с деликатен вкус и мирис.

Bourbon Jim Beam
4-годишно уиски
Цвят: медено-кехлибарен
Аромат: на билки, индийско орехче и цитрусови плодове
Вкус: остър, но с освежаващ послевкус
 
Jim Beam Black
8-годишно уиски
Цвят: златен махагон
Аромат: на карамел, плодове, тютюневи листа, дъбова смола
Вкус: полусух, с послевкус на препечено зърно

Black&White
Това уникално шотландско уиски е едно от най-модерните в Англия. Има светъл оттенък и прекрасен букет от вкусове.
Тази марка възниква през 1884 г. благодарения на неизвестния служител Джеймс Башенен. Той създал собствено предприятие и искал да разработи своя марка уиски с неизменни вкусови качества. През 1906 г. постигнал успешно своята цел, нарекъл новосъздаденото уиски "Черно и бяло" и избрал черна бутилка с бял етикет. В началото върху етикета били изобразени коне, а по-късно две кучета - черен шотландски териер и бял териер от източен Хайленд. В крайна сметка марката достигнала водещи позиции в Англия.
Компанията произвежда и Starathconon. За направата на му се използват четири 12-годишни малцови уискита.

Bell's
Говори се, че през 1851 г. Артър Бел веднъж влязъл в един завод за производство на уиски, а след това става негов ръководител. Като дъщерно дружество на "United Distillers" предприятието непрекъснато усъвършенствало своята работа и продукцията си. Стигнало се до там, че нейната марка станала символ на уискито на британския пазар. Още по-усъвършенстван вариант на марката е традиционното смесено уиски Bell's Extra Special 8-year-old Scotch Whisky - мека и сладка на вкус, но много силна напитка.

Jack Daniel's Single Barrel

Аромат: сладък
Вкус: хармоничен
Послевкус: на лимон и клен

Гленфарклас

Цвят: жълто-златист
Аромат: опушен аромат на малц и подправки, с нотки на мед, ванилия и круша
Вкус: сладък, опушен, лек, на малц и на шери, с нотки на сушени плодове, ванилия, канела и карамфил
Продължителен послевкус.
 
Tullamore Dew 12 years old
Цвят: светлокехлибарен с оранжев оттенък
Аромат: сладък, с нюанс на обгорено дърво и на лимон.
Вкус: на малц и на шери, както и на лешници, и на подправки
Послевкус: сладък, сух и траен, с лимонов оттенък

Four Roses Bourbon
4-годишно уиски
Цвят: кехлибарен, златист
Аромат: силно изразен, на ябълки и на стафиди
Вкус: на ванилия, мед и подправки, опушен
Послевкус: мек и продължителен, портокалов

Талискер 10 г.
Цвят: кехлибарен, червен
Аромат: силен и опушен
Вкус: опушен, на малц, леко кисел
Послевкус: много дълготраен

Кардю 12-годишно
Леко, сладко и деликатно уиски. Има светъл цвят. С вкус на малц, слива и ванилия. Ароматът му е мек и опушен. Продължителен сладък и сух послевкус.
 
Dewar's White Label
е с вкус на мед и подправки, леко опушено. Приготвя се от 40 от най-добрите шотландски малцови и зърнени уискита.
 
Джак Даниелс Джентълмен
Сладко и меко уиски, с вкус на горена кафява захар и на подправки. Послевкус на канела и лимон.

Johnnie Walker Swing
е с цвят на злато. Той е мек, с леко сладък плодов и опушен вкус.

Джони Уокър Зелен етикет
се отличава с дълбок и мек вкус. Цветът му е светлозлатист, с кехлибарени нюанси. Има свеж и леко плодов аромат, в който се долавят нотки на ванилия, сандалово дърво и шери.

Джони Уокър Златен етикет е превъзходно луксозно 18-годишно смесено шотландско уиски, произведено от повече от 15 различни видове уиски. Има златист цвят и аромат на стафиди, карамел, и малц.

Johnnie Walker Blue Label
е смесица от най-редките уискита, отлежа ли до 60-годишна възраст. Има отличен баланс и зрялост. Кадифеният му вкус е на лешници, мед, розови листа, шери, портокали, ароматен дим, сандалово дърво, тютюн и шоколад.

Black Velvet Whiskey
Цвят: наситен жълт
Тяло: светло, свежо
Аромат: топло ухание на сено, на дърво и на морски раковини, зелена ябълка, круша, мента и зелено грозде
Вкус: сладък, на печен малц, на мед и на домашно приготвени бисквити, последван от цитрусов аромат на портокал и на мандарина.
Послевкус:не много дълъг, но спиращ дъха

Това е едно младо, но много приятно канадско уиски, което се употребява предимно в чист вид, с лед или в коктейли. Впечатляващият му вкус се дължи на планинската изворна вода, използвана за неговото производство, както и на висококачествената смес от пшеница и малц. Отлежава най-малко пет години в дъбови бъчви и се продава в оригинална цилиндрична опаковка.

Несравнимият вкус на уискито

В сравнение с всички видове уиски, най-лек и деликатен вкус има канадското. То може да се пие в чист вид като скоч и е много подходящо за коктейли, защото вкусът му не е така наситен като вкуса на бърбъна например. Запроизводството му се използват всички видове зърно - царевица, ръж, пшеница, ечемик, в различни комбинации.

В ирландското уиски липсва опушения вкус, защото в пещите не се използва торф, както се прави в Шотландия.

Американците отделят особено внимание на цвета на спиртните напитки, които произвеждат. Като че ли с това искат един вид да компенсират, защото не могат да достигнат характеристиките на ирландското уиски. Те започнали да обгарят бъчвите отвътре, с което успели да придадат на напитката сладникъв вкус и изящен златист цвят.

Скочът Сингл Малт (Single Malt Scotch) може само да се хареса или да се отхвърли – няма друг вариант. Произведеният в областта Laphroaig скоч има неповторим силен и опушен вкус. Друг много приятен аромат е и този на солени морски водорасли и на сладка почва. Този особен вид скоч, Сингл Малт, има много и разнообразни нюаси.

Обикновено уискито е толкова по-добро, колкото по-качествен е неговия състав. Както е известно, някои смесват уискито с кока-кола. Но в този случай трябва да се избере подходящо уиски, което да преобладава над наситения вкус на тази сладка напитка. Ако уискито е меко, тънкият му вкус ще се изгуби. Затова най-подходящо би било едно обикновено тригодишно уиски със силен, по-наситен и агресивен вкус.