Какво уиски да изберем?

Изборът на уиски може да се окаже труден, ако не се познават разновидностите на тази напитка. Но разнообразието на уиски е толкова голямо, че не е възможно да се познават всички продукти. Има обаче няколко основи принципа, въз основа на които можете да направите своя избор, дори и да не сте запознати с всички видове, които съществуват.

Знаете ли, че доброто уиски оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм? Напитката стимулира творческите способности, тонизира и повишава концентрацията и способността да се анализира. Колкото и да ви изглежда странно, е така. Това се обяснява със съставките на уискито, по-конкретно етеричните масла, танините и т.н. Но същите тези вещества, ако не са в правилни съотношения, могат да причинят неприятни симптоми след около 6-12 часа след употребата на напитката.

Уискито може да бъде разделено на три основни групи - «едномалцово» (single malt), «малцово» (pure malt) и смесено (blended). Най-доброто е едномалцовото уиски, но малцовото също не е за подценяване. Тук обаче има една подробност. При смесване на дестилатите се променя структурата на етеричните масла, което от своя страна определя свойствата на самото уиски. Това се отнася в още по-голяма степен за смесените видове, при които не се смесват дестилати на ранен етап от производството, а вече готови видове уиски. Това нарушава тънката хармония и индивидуалността на уискито. Но въпреки това има смеси, които заслужават внимание, въпреки че за съжаление са доста малко.

Върху вкуса и аромата на уискито казва влияние районът, в който е произведено. Съществуват значителни различия между ирландските и шотландските уискита например. Главната причина е в начина на производство. Шотландското уиски се дестилира два пъти, а ирландското три пъти. Не може да се каже кое от тях е по-добро, защото това зависи от индивидуалния вкус.

Но ако искате няколко съвета, обърнете внимание на едномалцовото уиски (single malt) а Caol Ila, което получава максимала оценка.Това е една много оригинална напитка с опушен вкус.
От едномалцовите уискита (pure malt) опитайте Bushmills Malt, което също може да бъде оценено с максимален брой точки. Ирландското уиски Bushmills е с мек вкус и ясно изразен сметанов оттенък.
Колкото до смесеното уиски, внимание заслужават ирландските Tullamore Dew и Jameson, и не на последно място шотландското Chivas Regal.

Някои аромати

За направата на всяко едно уиски се преминава през дълъг процес на производство и съхранение. Качеството на готовия продукт зависи от използваните суровини, от технологичната преработка и от начина на съхранение, но не по-малко зависи и от периода на отлежаване, както и от климатичните условия.

Всеки вид уиски се отличава със свой собствен и характерен аромат. Например шотладското уиски Single Malt Scotch Whisky  има морски и опушен аромат, защото при горенето му, в огъня се добавя торф.

В последната фаза на производство малцът се разрежда с вода, и това води до разтваряне на захарта и извличане на ароматите от малца. За дестилацията се използват медни варели. Така полученият дестилат се охлажда със студена изворна вода и колкото по-студена е използваната вода, толкова по-ароматно е уискито.

След дестилацията на напитката, тя се съхранява в дъбови бъчви, докато достигне желания алкохолен градус. През този период, както и през следващите няколко години, уискито извлича аромати от дървените бъчви и от въздуха и продобива своя типичен цвят.

Уиски Хайланд (Highland Malt Whisky)
В шотландската област Хайланд се намират множество дестилерии, които произвеждат най-различни марки уиски. Сред добре познатите на всички са малцовите уискита Гленморенджи (Glenmorangie) и Далмор (Dalmore), които са много качествени и деликатни. Но тук се правят и уискитата Глендронах (Glendronach), Глендуин (Glendoyne) и други.

Лоуленд уиски (Lowland Malt Whisky)
В сравнение с Хайленд Лоуленд, или „Страната на равнините“, прави по-нетрайни видове уиски. Местното уиски се характеризира с прекрасен аромат и е изключително меко, защото се дестилира три пъти.

Високоцененото в чужбина уиски Роузбенк (Rosebank) се прави в една от най-старите фабрики в областта. Задоволителни по своя вкус са уискитата Литълмил (Littlemill) и Лейдибърн (Ladyburn) , които не се използват в чист вид, а за производството на смесено уиски.

Зърново уиски, рецепта
Производството на това уиски датира от 1909 година. То се прави от царевица, към която се добавя малко малцов ечемик.
При производството на малцовото и на зърненото уиски има няколко основни разлики:
· Уискито от зърно се дестилира в специални дестилаторни апарати Коффи, в които алкохолът се преработва постоянно чрез пара.
· То се дестилира само веднъж.
· Този вид уиски трябва да се раглежда преди всичко като суровина, защото се използва за производството на огромен брой известни марки смесено уиски. То почти няма мирис и не се продава в чист вид. Почитателите му могат да намерят само една шотландска марка – Чойс Олд Камерон Бриг  (Choise Old Cameron Brig).