Как да четем етикета на бутилката?


Етикетът на бутилката с уиски дава основни сведения за съдържанието и ни помага да я разграничим от останалите. Преди всичко дава информация за марката на уискито, за неговия производител, вида, възрастта, количеството и алкохолното съдържание.

Ако на етикета срещнете думата malt (малц), но тя не се предхожда от single (единично) unblended (несмесено), означава, че уискито в тази бутилка е смес от няколко малцови уискита.

Зърненото и смесеното уиски също имат съответни обозначения на етикета, докато при висококачествените уискита de luxe такива липсват. На етикетите на смесените (blended) видове уиски от всякакъв вид, се посочва сместта, не дестилерията. Когато е посочена възрастта на уискито, става въпрос за най-младото в състава. За разлика от тях на етикета на малцовите уискита може да е дадена датата на тяхната дестилация.

Едномалцовите уискита обикновено отлежават 8 години и повече. Цената им се увеличава пропорционално на възрастта. Прието е, че за доброто съзряване на уискито са достатъчни 15 години, но за някои се изисква повече време.

Във Великобритания уискито за широко потребление е бутилирано в бутилки от 700 или 750 мл, но може да бъде и в бутилки от един литър. Повечето видове са с 40º алкохолно съдържание.