Несравнимият вкус на уискито

В сравнение с всички видове уиски, най-лек и деликатен вкус има канадското. То може да се пие в чист вид като скоч и е много подходящо за коктейли, защото вкусът му не е така наситен като вкуса на бърбъна например. Запроизводството му се използват всички видове зърно - царевица, ръж, пшеница, ечемик, в различни комбинации.

В ирландското уиски липсва опушения вкус, защото в пещите не се използва торф, както се прави в Шотландия.

Американците отделят особено внимание на цвета на спиртните напитки, които произвеждат. Като че ли с това искат един вид да компенсират, защото не могат да достигнат характеристиките на ирландското уиски. Те започнали да обгарят бъчвите отвътре, с което успели да придадат на напитката сладникъв вкус и изящен златист цвят.

Скочът Сингл Малт (Single Malt Scotch) може само да се хареса или да се отхвърли – няма друг вариант. Произведеният в областта Laphroaig скоч има неповторим силен и опушен вкус. Друг много приятен аромат е и този на солени морски водорасли и на сладка почва. Този особен вид скоч, Сингл Малт, има много и разнообразни нюаси.

Обикновено уискито е толкова по-добро, колкото по-качествен е неговия състав. Както е известно, някои смесват уискито с кока-кола. Но в този случай трябва да се избере подходящо уиски, което да преобладава над наситения вкус на тази сладка напитка. Ако уискито е меко, тънкият му вкус ще се изгуби. Затова най-подходящо би било едно обикновено тригодишно уиски със силен, по-наситен и агресивен вкус.