Най-богатото на торф уиски в света

На практика всички основни етапи на производството на уиски се използва топлина. Поради тази причина проблемът свързан с топлината заема второ място - веднага след основната суровина за производство, зърното. Всеки производител решавал този проблем в зависимост от природните условия. Шотландците са богати преди всичко на торф, а не на дърва или дървени въглища. Вкусът на торф и специфичният аромат се оказали много привлекателни за производителите на уиски.

Опушеното малцово уиски от остров Islay завладяло целия свят. За да могат фенолите от торфения дим да се "прилепят" към зърното, то трябва да бъде сушено бавно, при ниски температури. Степента на торф се отчита в единици ppm - части на милион феноли.

Bruichladdich винаги е произвеждала уиски без съдържание на торф, но неотдавна пусна друг продукт - Octomore , в който съдържанието на торф достига до 131 ppm. Името му било дадено в чест на бившата дестилерия в Порт Шарлът. Тя е частично запазена под формата на земеделски ферма и се нарича Octomore Farm.

Самият производител описва напитката като "железен юмрук в кадифена ръкавица." Общото производство възлиза на 6000 номерирани бутилки, направени от специално поръчано черно опушено стъкло.