Grant’s 25 Year Old

William Grant&Sons Ltd са решили по малко нетрадиционен начин да отбележат множеството награди, получени неотдавна на Scotch Whisky Masters. Така било пуснато смесеното шотландско уиски от класа "ултрапремия" Grant’s 25 Year Old, предназначено да допълни гамата от световноизвестни уискита Grant’s.

Пускането на Grant’s 25 Year Old бележи изключителния принос на пет поколения на семейството Грант в създаването на превъзходно шотландско уиски. Има и още един повод, който е дори първостепенен повод да се отпразнува изключителната серия уиски: навършването на 100 години откакто на Чарлз Гордън (зет на Уилям Грант, основател на компанията) се е отправил в своята знаменита обиколка в продължение на цяла една година, за да представи на света Grant’s. С това пътуване той положил основите за развитието на едно от най-разпространените днес шотландски уискита в целия свят.

Специалистът по смесване на уиски Брайън Кинсман избира и смесва само най-добрите едномалцови и зърнени видове уиски, включвайки само първите уискита, произведени в завода в Grant’s в Гирван и редки сортове на напитки, произведени в други дестилерии. За да се създаде уникално уиски с богат и сложен, но постоянен вкус, на всяка отделно номерирана партита преминава шестмесечен период на "брак" в дъбови бъчви.

"Това е уникално смесено 25-годишно шотландско уиски дава възможност да се признае приносът на всеки член от семейството в успеха на компанията и семейната ни история", казва Питър Гордън, потомък на Уилям Грант и настоящ президент на компанията. "Grant’s 25 Year Old се бутилира в завода в Гирван, основан пожизнено от президента на компанията, Чарлз Гордън, и съчетава 25 марки уиски от всички краища на Шотландия, включително основата на сместа - гирванско царевично уиски."

Тази вековна напитка е бутилирана в специално изработени стъклени бутилки, които показват богатия кехлибарен цвят на уискито. След това тя е опакована в ръчно изработена кутия за подаръци. Кутията е с цвят на дълбок кобалт и е гравирана с златист цвят.

Гравировката върху бутилката във вид на дърво е символ на приноса на цялата фамилия Грант и същевременно символизира време, грижи и умения, необходими за подготовката на изключителната смес. Тежкото стъкло, гравировката и сигурната основа придават на бутилка тежка, което я прави още по-приятна за държане в ръце.

Между юни 2010 г. и края на 2011 г. около 2000 бутилки Grant’s 25 Year Old се продават само на най-престижните летища по света. Ограничено количество от това уиски ще бъде доставено на някои търговци на дребно и на елитни институции по целия свят.

43-градусовото смесено се отличава с тънък и елегантен аромат. Стъклената бутилка подчертава богатия кехлибарен цвят на напитката, а красиво преплетените нотки на благоуханни прасковени цветове и полирана кожа изразява неговия характер. Нотките на канела и джинджифил при първото докосване на това рядко уиски леко изгаря, а тялото на напитката дава усещане за свежа, но наситена сладост. Финалът е дълъг и пикантен.

Аромат на дъб, леко обгорен, восък, праскова и листа при добавяне на вода.
Изненадващо свеж вкус, твърд карамел, свеж тютюн.
Съвсем лек финал на пипер, канела и джинджифил.
Дългото узряване на сместа придава на напитката увереност, стил и изискваност.