Американско уиски

Съединените щати са на второ място в света в производството и продажбата на уиски. Отличителна черта на американското уиски е, че за производството му почти не се използва малцов ечемик. На негово място американските производители използват царевица и ръж, във варен вид, което опростява процеса на правенето на уиски.

Друга разлика е използването на специално изпечени отвътре бъчви, в които уискито отлежава. Това му придава сладък вкус и богат златист цвят. Тук трябва да подчертаем, че американците обръщат специално внимание именно на цвета на напитката.

На етикетите на американското уиски надписът е по ирландски маниер - "whiskey". Изключенията правят само Maker`s Mark и George Dickel, които предпочитат шотландския вариант "whisky".

Съществуват два основни вида американско уиски: Straight Whiskey или Unblended Whiskey трябва да се приготви от смеси, вклюващи най-малко 51% от една зърнена култура. Напитката трябва да се дестилира при алкохолно съдържание не повече от 80% от обема, и бутилирана при не по-малко от 40%. При несмесеното уиски не трябва да се добавя неутрален алкохол и ароматизатори. В зависимост от суровините, използвани за направата на Straight Whiskey, това уиски може да се нарича: 

Bourbon (бърбън) - от 1964 г. по закон той трябва да съдържа най-малко 51% царевица, а също така ечемичен малц, ръж или пшеница. Необходимо е да отлежава най-малко две години в нови дъбови бъчви, които са предварително обгорени отвътре. Съществува една разновидност на бърбъна, Wheated Bourbon (пшеничен бърбън), чиято специфика се състои в това, че в допълнение към задължителните 51% от царевицата, в него трябва да включва доста значителна част пшеница.

Tennessy (Тенеси) уискито официално е получило името на щата Тенеси през 1941 година. Както в случая с бърбъна, за производство на уиски Tennessy използва царевица (не по-малко от 51% в смес от зърнени култури). Основната разлика между производството на това уиски от бърбъна, се състи в уникалната система, използвана за филтриране. В резултат се получава много по-деликатна напитка.

Rye се прави от ръж, която трябва да е най-малко 51% от състава. Това е най-старият вариант на американското уиски, но съвсем не е най-популярният. 

Corn (царевично уиски). В тази напитка минимум 80% от състава трябва да е царевица. Това уиски не изисква продължително отлежаване и може да се бутилира почти веднага след дестилацията.

Blended Whiskey (смесено) е напитка, получена в резултат на смесване на различни сортове Straight Whiskey. Що се отнася до разновидностите на смесеното уиски, то и тук съществуват няколко варианта: Bourbon Whisky - смес от уиски Bourbon и по аналогия на скоча, не по-малко от 51% от сместа трябва да се състои от един бърбън.

Американски Blended Whisky е смес от Straight Whiskey с добавяне на неутрален зърнен алкохол и на различни ароматизатори. Американски смесено уиски е по-леко, по-малко ароматно и дори неразредено не е толкова интересно като шотландското например.

Днес на територията на Съединените щати има дванадесет действащи дестилационни предприятия (в щатите Кентъки, Тенеси, Индиана, Илинойс), които произвеждат около сто различни марки уиски. Това е още една разлика между производството на американското уиски от европейското - в Шотландия например, има много дестилерии, но всяка една от тях обикновено произвежда само една-единствена марка.

Ако купувате американско уиски, е забравяйте, че в Съединените щати да се определи силата на напитката, все още е широко използвана система proof. За да превърнете proof в градуси, достатъчно е да разделите на половина, например 100 proof отговаря на 50,0% об.