Ирландското уиски Jameson

Исторически дори и името на класическата "английска" напитка уиски, в различните страни се пише по различен начин. В Шотландия и Канада - whisky, както и в Ирландия и Америка - whiskey.

На времето в ирландския град Дъблин добавили към наименованието на продукта допълнително буква "е", за да могат по някакъв начин да да разграничат своето, считано за най-добро уиски, от огромния брой обикновени уискита.
 
Уискито по принцип се разделя на две групи: американско (от САЩ и Канада) и европейско – ирландското и шотландското. Американските и канадските уискита, се произвеждат от царевица и ръж, а европейските - от ечемик или малц (в това число и покълнал ечемик).

Между шотландското ирландското уиски и има значителни различия. Scotch е лесно разпознаваем по характерната миризма на торфен дим, с които е опушен ечемичения малц.

В Ирландия малцът се суши в затворени пещи, затова местното уиски няма аромат на дим, а се отличава със своя цветен аромат. Освен това ирландското уиски е единственото в света, което се подлага на тройна дестилация и следователно е с по-мек вкус от останалите.

През XIX век ирландското уиски се смятало за най-доброто в света. Такива марки като Jameson&Son, Sir John Powe&Son и други придобили широка известност по цялата Британска империя. По това време там съществували около 400 разновидности на напитката.

Но в началото на ХХ век популярността му се понижила поради две независими помежду си обстоятелства: търговска война между Ирландия и Англия, по време на която двете страни са наложили непосилни тарифи върху вносните стоки, както и забраната за продажба на алкохолни напитки, "Сухия закон" в Съединените щати.

Решаващият удар върху ирландските производители бил нанесен през 1934 г., когато в Съединените щати "забраната" била отменена. Тогава ирландците не разполагали с достатъчно запаси от отлежало уиски. И този огромен пазар бил превзет техните конкуренти.

В края на 60-те години пет основни производители в Ирландия, сред които и компанията Jameson, образували концерна Irish Distillers, предназначен да възстанови изгубената слава на ирландското уиски. "Атаката" на пазара тръгнала добре.

От тогава името на Jameson добило световна известност. Също така популярни станали Bushmills, Power’s Gold и Paddy (особено сред младите ирландци). През 1996 г. Jameson е признато за най-бързо развиващата се марка в света. Специалистите казват, че няма нищо по-добро от Jameson Gold...

Феновете на уискито го считат за не по-малко благородна напитка от коняка. И не е чудно, защото производството на уиски е по-трудоемък и по-продължителен процес, в сравнение с производството на коняк. Луксозното уиски се съчетава добре с пура, както и изключителните коняци.

В Ирландия не пият уискито както в другите страни. Aко сте в бар, е безполезно да поръчате само "уиски", трябва да го назовете "по име". Ще ви го сервират във висока чаша без лед, но заедно с него ще ви донесат чаша или кана със студена вода, така че да си разредите уискито по свой вкус.

Американският навик уискито да се пие със сода, се е появил преди 20 години, и се е установил. Елитните уискита Jameson 1780 и Jameson Gold обаче са създадени, за да се пият без да се разреждат. Стандартният Jameson върви добре по всякакъв начин – чисто, с вода, с лед, а и в различни коктейли.