Уиски Bell’s

През 1825 година Томас Сандеман от известната фамилия на пристанищни търговци, основал малко магазинче за вина и спиртни напитки. През 1845 година наел един младеж на име Артър Бел, който през следващите десет години години направил грандиозна кариера. Първоначално започнали като партньори с той става партньор Томас Сандеман, а през 1865 година поел ръководството на фирмата в свои ръце и й дал своето име.

Артър Бел бил един от първите, които вярвали в бъдещето на смесените марки уиски. "Няколко смесени с висококачествени марки уиски - писал той, – привличат много със своите вкусови качества. Аз отдавна възприех тази техника и качеството на моята продукция говори само за себе си." Той работил заедно със синовете си Артър и Робърт. Артър Бел се е доказал като голям бизнесмен. Той е първият шотландец, който през 1863 година открил свой филиал в Лондон.

От края на XIX век Артър Бел е изнесял свои смесени уискита не само в Европа, но и в Австралия, Нова Зеландия и Индия. През 1904 година, четири години след смъртта му, името на Артър Бел било дадено на самото уиски и то било обявено за най-продаваната марка. В периода между двете световни войни неговото дело продължило да се развива продължава и да завладява нови пазари на територията на Канада и Южна Африка, където уискито имало голям успех.

Компанията започнала да изкупува дестилерии, произвеждащи малцово уиски. Сред тях били и Blair Athol, Dufftown и Inchgower.

Синовете на Артър Бел починали през 1942 година, но марката, която била станала независима, продължават да се развиват под ръководството на Уилям Гоувен Фаркхарсон, който станал неин президент. През1973 година завладява световния пазар, а през 70-те години марката Bell's се превръща в любимата на шотландците (преди нея това място било заето от не по-малко известната марка The Famous Grouse). През 1980 година Bell's е на водеща позиция по всички продажби на уиски в Англия. До 1985 година компанията Bell's била независимо, след това тя станала част от групата Guinness, която от две години контролирала DCL. В последствие се образува United Distillers.

Основната разновидност на уискито Bell's - Extra Special е с нежен и прекрасно балансиран вкус. Но съществува едно 8-годишно уиски, както и Bell's de Luxe, което е 12-годишно и е с чсно изразен вкус на ечемик. 20-годишното Bell's Royal Reserve е наистина специално, понякога бутилки от това уиски са украсени с малки звънчета изработени от картон, но наподобяващи злато.