Уиски Bushmills

Това е уиски с орехови тонове (специалистът в областта на уискито, Майкъл Джексън, е идентифицирал бадем). Нотки на малц и на карамел.

История и характеристики на производството
Ирландските рекламират тази своя дестилерия като "най-старата лицензирана дестилерия в света". Тя е основана през 1608 година. В действителност обаче е пусната в действие през 1784 година и в никакъв случай не е най-старата в света, а е най-старата в Ирландия. През 1608 година крал Джеймс I наистина е дал лиценз за производство на уиски в графството Антрим, на сър Томас Филипс. В тази голяма област е съществували множество дестилерии. Но фактът, че през 1608 там е бил издаден първият лиценз, съвсем не означава, че го е получила именно дестилерията Bushmills.

От пазарна гледна тази маркетингова "стратегия" дава резултат, доколкото привлича потребителите, които вярват, че когато предпочитат и избират Bushmills, пият продукта, произведен от "най-старата дестилерия на света". Но интересното тук е, че тази дата се появява на бутилките на това уиски едва през 80-те години на миналия век, като преди това на етикета им била обозначена много по-реалната 1784 година. Това обаче може да отблъсне потребителя, защото ако той се почувства измамен за възрастта на производителя, у него могат да се породят и редица други съмнения, отнасящи се дори до качеството на напитката. А това ще бъде наистина жалко, защото Bushmills в действителност прави великолепно уиски.

Bushmills е една от най-живописните дестилерии, което я прави интересен туристически обект. Разположена е близо до едно от седемте чудеса на света Giant steps. Според легендата огромните базалтови колони, издигащи се от морското дъно, са следи на гигант, който бродел по морето, за да достигне до своята любима (също гигант) на друг остров.

Модерните сгради Bushmills в шотландски стил са били построени през 1885 година след пожар, който унищожил старата сграда. Компанията претърпяла още един пожар по време на Втората световна война, в резултат на което били изгорени много бъчви, съдържащи уиски, както и цялата документация. Bushmills е част от групата на Irish Distillers от 1976 година и в продължение на десет години е бил единственият независим производител на уиски в Ирландия.

Днес дестилерията произвежда само тройно дестилирано малцово уиски. Значителна част от продукцията постъпва в свързаното с бизнеса предприятие Midelton за произвдството на различни видове на смесено уиски от групата Pemod Ricard. Bushmills от своя страна използва зърнено уиски и с Midelton правят смесено уиски с марката Bushmills. Все още не е ясно как ще се реорганизира производството на смесени търговски марки, след като Bushmills е собственост на Diageo.

Под покрива на Bushmills се намират девет барела. Те се "управляват" от Колум Игън, новият майстор-дестилатор, който заема този пост от края на миналия век. Някои от тези версии на Bushmills са много интересни и с високо качество. Това е първият ирландски производител, усвоил отлежаването на уиски в две различни бъчви, а днес е и първият в света производител на тройно дестилирано уиски. Bushmills също така е първият в Ирландия в категорията cakc strength. Първият пример за такава уиски в Ирландия е Bushmills Distiller`s Reserve.

Собственик - Diageo
Година на основаване - 1784
В състава на смесеното уиски влизат Bushmills Irish Whiskey, Black Bush, Special Reserve
Специална резерва
Редовен разлив: Bushmills 10 Year Old, Bushmills 16 year old "Three Wood"
Смесено уиски: Bushmills Original, Bushmills Black Bush