Най-интересните марки малцово уиски

Хайленд
Glenmorangie ("Гленморанджи")
Много малка дестилационна фабрика и един от най-известните производители на уиски в Шотландия. Тук използват double wood finish - уискито отлежава в два вида бъчви, както при Glenmorangie Lasanta например.

В началото отлежава в бъчва от бърбън, а след това от шери, като в резултат се формира фантастичен сладък, леко маслен вкус на мед и на дървесина.

Loch Lomond ("Лох Ломонд")
Дестилерията се намира на брега на едноименното красиво езеро. Тук се прави малцово зърнено уиски, което е голяма рядкост в Шотландия. Стилът на уискито е много лек, ефирен, с орехови тонове и лек пиперен вкус.

Dalmore ("Далмор")
Това е маслено уиски с тежък опушен нюанс. 62-годишният Dalmore през 2002 г. достигнал рекордната цифра от 38 хиляди долара на търг в Глазгоу. Освен едномалцовите видове уиски има и един забележителен смесен вид Dalmore Cigar Malt. Това уиски е много необичайно за Шотландия. Ричард Патерсън, който го е пуснал, обича пурите и може би преди всичко заради това е пуснал мастер-клас в Хавана.

Highland Park ("Хайленд Парк")
Дестилерията се намира на островите Оркни, но това уиски принадлежи на Highlands. За опушването се използва само за най-горния слой от торфа, на който расте хедър, и това придава прекрасен аромат. Вкусът е "месест" и сочен, с нотки на листа, кожа и мед. Това уиски е имало отлична репутация във всички времена, а през 1883 г. било представено на руския император и на краля на Дания.

Лоуленд

Auchentoshan ("Ошн-тошaн")
Днес се произвежда само в Шотландия, където практикуват тройната дестилация. Уиски е леко и бързо съзрява в бъчвите. То има типичния, най-разпространен и характерен за равнината вкус, аромат на сено, слама, трева, както и лек лимонов оттенък.

Rosebank ("Роузбeнк")
Класическо равнинно уиски. И при неговата направа се използва тройна дестилация, но отлежава в продължение на 10 години. Днес намирането на продукти от тази "спяща" дестилерия не е проблем. Уискито е сладко и мирише на теменужки и печени ябълки.

Glenkinchie ("Гленкинчи")
Леки и сухо (най-сухото от всички, произведени в равнината видове). Това е едно висококласно уиски с аромат на прясно окосена трева и с джинджифилов послевкус.

Островите
Lagavulin ("Лагавулин")
Пикантен, морски аромат. Вкусът се разкрива в устата подобно на "торфена" светкавица. Уискито има дълъг послевкус – наситено горчиво, солено, йод. Някои го наричат "​​Аристократа на остров Islay", а според други е най-яркото и най-"мъжко" уиски в Шотландия. В основата на сместа му е демократичният бленд White Horse, който отговаря отлично на съотношението цена – качество - достъпност. На вратите на дестилерията Lagavulin може да се види надписа "Дом на уискито White Horse".

Laphroaig ("Лафройг")
Това е "най-опушеното" островно уиски, напоено с аромат и с вкус на море, ароматно опушено, то не може да бъде объркано с никое друго. Цветът му е тъмен с зеленикав оттенък. Историята на дестилерията е пълна с любопитни факти. Един от собствениците е загинал, падайки в казан, а след няколко десетилетия, управлението на производството било поето от представителки на нежния пол. Съществува едно особено отношение на взаимна симпатия между Laphroaig и принц Чарлз, може би затова на етикета на уискито присъства надпис "доставчик на кралския двор".

Ardbeg ("Ардбег")
Джим Мъри смята, че това уиски притежава "най-сложният и наситен и вкус на Земята". Уискито е с много плътен и маслен вкус. Ardbeg е по-изтънчено и деликатно, отколкото са Laphroaig и Lagavulin. То е едно от най-големите шотландски малцови уискита.

Talisker ("Талискер")
Без съмнение с удоволствие го пиели сър Уолтър Скот и Робърт Стивънсън. Стивънсън дори го считал за "цар на напитките". В това уиски има странно съчетание на вкусове – опушен и парлив, но едновременно с малцова сладост – противоречиви, но много хармонично балансирани характеристики. Първоначално сладкият вкус после става плътен и остър. Наричат го "течен огън". Дестилерията се намира на остров Скай. Земята била прехвърлена на известния лорд Маклауд.

Springbank ("Спрингбенк")
Това уиски се произвежда в Кемпбълтаун, град, който не принадлежи към никой от горепосочените региони. Springbank е сред десетте най-добрите уискита в света. То се бутилира при алкохолно съдържание 46%. Има няколко вида на това уиски, но всички те са със свеж наситен солен морски аромат. Колкото се отнася до вкуса, в него откриваме кокос, карамел, морски водорасли и торф.