Смесено шотландско уиски

Ballantine's Finest ("Балантайнс Файнест")
Уиски № 1 в Европа. Отлично балансирана напитка, което е важно и ценно качество. Леко уиски със слаб оттенък на торф. Получено е в резултат на смесване на много фини малцови уискита.

Bell’s ("Белс")
Една от най-леките смеси сред шотландските уискита, която има само една нотка на торфен дим. Висококачествено, добре направено, с вкус на плодове и с тревисти тонове. "Bell’s" в превод означава "камбана". Периодично, фирмата произвежда възпоменателни разливи в керамични бутилки с формата на камбана. Именно тях търсят колекционерите.

Black&White ("Блек енд Уайт")
Стандартен бленд, един от най-популярните през ХХ век. Върху етикета му има две кучета, по-конкретно два шотландски териера - бял и черен уестхайленд териер и черен скоч териер, нещо като своеобразен символ на страната. Бялата порода била въведена от шотландец, който случайно убил своето ловджийско куче, с кафяв цвят, тъй като го объркал с една лисица. Така той решил, че белият цвят не би позвол подобна грешка. Уиски е по-скоро меко и хармонично.

Chivas Regal ("Чивас Регал")
При 12-годишното Chivas Regal познатите вкусове на мед, плодове, торф и дим е на практика отсъстват, затова то е подходящо за начинаещите почитатели на уиски). 18-годишният "Чивас" обаче, създаден от Колин Скот, един от най-уважаваните купажисти в света, е нещо много по-различно. По принцип всички смеси са уникални, както хората.
Изисканото 18-годишният Chivas Regal се смята за едно от най-успешните творения. За повечето критици обаче истинският шедьовър е 21-годишното Chivas Royal Salute. И най-точното прилагателно за да се опише неговия вкус е думата "копринено".

Cutty Sark ("Къти Сарк")
Било разработено специално за американския пазар, който страдал от "Сухия закон". Братята Бери и техния партньор Ред се занимавали с доставка на уиски и имали контакти с много контрабандисти, сред които и известният на времето капитан Маккой, който имал славата, че работи само с качествени продукти.Така започнало първоначалното разпространение на Cutty Sark. Неговата популярност растяла все повече и повече, така че когато законът бил отменен и уискито започнало да се разпространява официално, тази марка се превърнала в една от водещите в Америка.
Именно Cutty Sark определила вкуса на американците в шотландското уиски: те свикнали с леките и светли напитки (Dewar's и J&B). Харесва им също свежият аромат с ярки тонове на ванилия и дъб, както и хармоничното допълнение на чистия и почти суров вкус. Има богат аромат и е лесно за пиене. Cutty Sark се състои от смесени сортове малцови и зърнени уискита, всяко от които придобива уникален вкус и аромат в резултат на 12-годишно отлежаване. Това уиски се пие чисто или с лед, предимно като аперитив.

Dewar's ("Дюарс")
Това уиски е № 1 в Съединените щати. Един от основателите Том Дюар е известен като автор на афоризми (дюаризми): "Успехът - това е способността евтино да се придобие опит и да се продаде с печалба" или "Най-голямата грешка, която можете да направите в живота си, е постоянно да живеете в страх да не сбъркате." Дюар бил талантлив организатор. В първите години на развитие на компанията 17-годишният Томи предприел двугодишно пътуване по целия свят, за да продава лично своето уиски в различни страни. Той наел 32 представители в 26 държави. Този "отчаян" директен маркетинг обаче довел до факта, че Том Дюар станал третият британски гражданин, който притежавал автомобил. А днес неговото уиски притежава най-много награди и медали сред всички свои шотландски събратя. През 2001 г. 12-годишното Dewar's е обявено за най-доброто смесено уиски клас "де лукс".
Dewar's е леко уиски, с аромат на ванилия, мед и торф, а послевкусът му е удивително дълъг.
Islay Mist ("Айла Мист")
Основа на тази смес се айловият малц, особено йодирания и със силен мирис Laphroaig. Ако не гледате етикета, че е много трудно ще разберете, че е смесено уиски. Подходящо е за тези, които започват да привикват към опушеното островно уиски.

Famous Grouse ("Феймос Грауз")
Famous Grouse е смес с високо качество. В неговия състав влиза Macallan, което само по себе си говори много, както и Highland Park, което придава определен характер на вкуса му. Заема първо място по продажби в Шотландия. На етикета му са изобразени известните шотландски червени яребици. В стандартната смес може да усети аромата на покълнали зърна. 12-годишното Famous Grouse е с меден, наситен вкус, в който има определен ябълков тон и оттенъци на кафе.

Johnnie Walker ("Джони Уокър")
Johnnie Walker е всепризната марка № 1 в света. Най-известният му представител е Red Label стандартна тригодишна смес, която включва около 35 различни уискита, а основата му е Cardhu от областта Спейсайд и островният Talisker. Характеризира се с червеникаво-златист цвят и опушен вкус. Това е уискито за всеки ден. Пийте го в чист вид или го използвайте за направата на коктейли. Black Label е уиски от категорията "де лукс" и е отлежало 12 години (също е на базата на Cardhu и на две малцови уискита от остров Islay). Green Label е смесица от 15-годишно малцово уиски и неговото производство започва едва през 2005 г. Gold Label е шотландското уиски с най-меден вкус, дори по-наситен от обикновеното малцово уиски. В основата на сместа му е много рядкото малцово уиски Clynelish. Clynelish е дестилерията, която се намира в близост до реки и потоци, където през XVII-XIX век. се измивало злато. Химическият анализ на водата, което използва Clynelish, показва следи от злато и колкото и да е изненадващо, това се отразява на вкуса. И накрая едно от най-престижните уискита в света – елитното Blue Label. То е резултат от една рецепта, която Джони Уокър изобретил през XIX век за най-добрите си клиенти. Всяка бутилка има личен номер. В състава на това уиски влизат 16 малцови уискита, някои от които са "столетници". Преди около половин век се е произвеждало и White Label, но евтината двугодишна смес бързо престанала да съществува.
(Следва)

J&B
Подобно на Къти Сарк е придобило своята популярност сред американците по време на "Сухия закон". Уискито е с много лек вкус и аромат, е добро в компания, когато се пие в продължение на дълго време.

Old Smuggler ("Олд Смаглер")
Младо и леко смесено уиски, много популярно преди всичко в Съединените щати. Вкусът му е опростен, типичен за царевичното уиски. Подходящо е за коктейли.

Scottish Collie («Скотиш Колли»).
Този бленд се произвежда от дъщерното дружество на Уилям Грант. Scottish Collie не е толкова престижно, но е икономично и качествено.
Особено атрактивно е 12-годишното Scottish Collie, което е малко по-скъпо от стандартните смеси, но качеството, разбира се е много по-високо.

Teacher’s Higland Cream ("Тичърс Хайленд Крим")
Това е една от първите марки на английския пазар. Наименованието на това уиски няма и никога не е имало никаква връзка с учителите. Наименованието му идва от фамилията на създателя на сместа - Уилям Тичър. През 1884 г. Тичер създал едно уиски, в което включил най-добрите малцови уискита от областта Хайленд. И до днес неговият състав е останал непроменен, защото допада както на ценителите, така и на новите почитатели на уискито. Има аромат с ярки нотки на мед и малц, на ядки, сметана и на торфен дим. Вкусът му е мек с доминиращи нюанси на малц, карамел и фъстъци. Балансиран послевкус с нотки на дим и на дъб.