Богове, малц и торф

Знаете ли, че шотландското уиски в най-популярният твърд алкохол в света? Всяка секунда се продават около 30 бутилки уиски. За всеобща изненада в малката Шотландия има най-висока концентрация на производство на алкохол в света.

Шотланците не са толкова запалени по алкохола, но към производството на уиски се отнасят с почти религиозна почит.

Производството на зърно в Шотландия заема значително по-малък дял в сравнение с производството на малц. Малцовото уиски се получава по пътя на дестилацията на ечемичения малц. Зърновото уиски се произвежда чрез непрекъсната колонна дестилация. Ако ви е трудно да си представите тези кубове и колони, концентрирайте се върху резултата: след дестилацията.

В кубовете се създават тежки, миризливи, маслени уискита. При непрекъсната дестилация се получава лек, почти неутрален почти неутрален твърд алкохол. Първоначално шотландците се съпротивлявали на въвеждането на тази иновация. В продължение на три века те правили уиски в по-малки варели, докато през 1827 г. не се появил първият апарат с непрекъснат цикъл (което, разбира се ускорило процеса, но убило романтиката). Те категорично настоявали, че полученият "стерилен" продукт нямал никакво право да се нарича уиски.

Въпреки голямото съпротивление от страна на шотландците, новият продукт намерил своето място в историята. Grain whisky (зърненото уиски) е от голяма полза за създаването на смесени уискита, както и за производството на джин и на водка.

Зърненото уиски рядко се бутилира в чист вид. Заслужава си да го опитате, за да имате представа какво представлява.

Колкото до основната разлика между шотландското и ирландското уиски, тя се състои в това, че ирландците дестилират тройно своето уиски, а шотландците два пъти. Следователно първото уиски е по-меко и по-чиста, а второто – по-наситено и по-горчиво. Споровете за това чии метод е правилен, датират повече от век и няма тенденция да утихнат.

Да поговорим първо за "солисти", продуктите на елитни и редки. Невероятното малцово уиски, което, макар да заема само 10% от продажбите, е част от историята на Шотландия. Легендарното едномалцово уиски винаги ще остане като едно алкохолно откритие.

Малцовото уиски никога не се продава, ако не е отлежало най-малко 8 години. В противен случай ще бъде рязко и с много голямо алкохолно съдържание. Друга отличителна черта на малца е географския компонент, който влияе значително на вкуса и на аромата на напитката. Различен характер, различен стил ... И всичко зависи от региона, от родното място на конкретното едномалцово уиски.

Асоциацията на шотландското уиски определя четири района: Highlands, Lowlands, Islay и Speyside.
Уискито от Highlands е доста сухо, леко торфено, остро, а понякога има вкус на мед.
Lowlands уискито се отличава с умерена интензивност на аромата, вкус на сено, трева, мускус.
Уискито от района на Speyside (където са разположени най-много дестилерии) е много меко, особено ароматно, с комплексен вкус, включващ усещането за плодове и цветя.
И накрая уискито от остров Islay - това е най-особеното, с морски вкус на йод и на опушена торф. Но ако то веднъж ви хареса, много трудно би било да го замените с друго. В Шотландия има и други островни уискита - от островите Скай и Юра например.