Уиски Glenlivet

В началото на XIX век на британското правителство направило задължителни данъците за производителите на уиски. Затова повечето от заводите, скоро се преминали в нелегалност и процъфтяла контрабандното производство и нелегалната търговия на алкохол. Този бизнес носел огромни печалби и затова, въпреки факта, че бил много опасен, продължил да процъфтява в по-голямата част на Шотландия.

Така в долината Ливет (Livet) много успешно работел един завод за производство на уиски, известен като "Mountain Dew". Тъй като напитката, която произвеждал, се отличавала с отлично качество, пълни с него бъчви можели да се намерят във всички части на страната.

След края на войната с Франция британското правителство започнало борба с контрабандата на алкохол и голяма част от нелегалните производители пострадали., Но съдбата се оказала благосклонна към Glenlivet и доколкото се отнася до него, всичко завършило благополучно. Всичко. През 1822 г. "Mountain Dew" попаднал на масата на краля на Англия Джордж IV и получило неговото одобрение, но не само това. С кралски декрет то било декларирано за най-доброто уиски. В резултат на това през 1824 г. производството на уиски Glenlivet било узаконено.

Както в случая с производството на вино, така и при производството на едномалцово уиски, решаващо значение има местоположението на завода. Долината на река Ливет е едно от най-живописните и романтични места в Шотландия. Всички природни сили на това място оказват влияние на вкуса и на аромата на полученото уиски. Всяко малцово уиски е различно от другите и има свои индивидуални нюанси. Определящо за крайния резултат е избора на суровини за производството, както и самия процес на дестилация. Използваният ечемик, водата, която се използва при производството – дали е мека или твърда, филтрирана или не, дали близо до водния източник има торф или не... всички тези фактори определят какъв вкус и аромат ще има полученото уиски. За производителите на Glenlivet е важно дори какви рамери и каква форма имат използваните в процеса на дестилация инструменти и апаратура. Всичко това дава на Glenlivet специален вкус и изключителен характер.

В момента The Glenlivet 12 y.o. е най-продаваното едномалцово уиски в Съединените щати и се радва на международно признание и известност. Компанията е част от Seagram Distillers Ltd. (освен Glenlivet в Seagram влизат също Chives Brothers, Crown Royal, водка Absolut и други известни марки).