Скоч и/или шотландско уиски…

Скоч не е обобщеното название на всички шотландски уискита. Ако си поръчате в бара скоч, ще ви донесат бленд – смесено шотландско уиски. 90% от световните продажби на шотландско уиски се предлага като различни смесени видове.

По-голямата част от почитателите на уиски ценят преди всичко малцовото уиски. Ако се направи аналогия с музиката, малцовото уиски е талантлив, понякога брилянтен солов изпълнител, а сместа е оркестър. Всеки отделен инструмент трябва да бъде в хармония с другите. Това сравнение прави един от авторите на много книги за твърдия алкохол Еркин Тузмухамедов.

Важна критерий е възрастта на сместа. 18 години се смята за решаваща за уискито възраст. 20-годишното уиски чувства наситеността на барела, маслата, а в младото уиски се усеща силното съдържание на алкохол. Ето защо 18-годишната възраст на уискито е най-интересната.

И още един момент, говорещ за качеството на бленда, е композицията от смесите. В сместа могат да влизат от два до повече от сто вида уиски. В средната смес на класа на "де-лукс" влизат 40 компонента. Много богати в този смисъл е уискито , в което има 128 вида уиски.

Вкусът (и цената) също се влияят от съотношението на зърнени и малцови уискита в сместа. Това съотношение може да бъде 90/10 и 50/50. Колкото по-голям е дялът на малцово уиски, толкова то е по-скъпо и има по-добър вкус.

В Шотландия има огромен брой дестилерии и всяка от тях произвежда десетки варианти уиски. Купажистите ги комбинират в хиляди различни варианти. Ето защо не може да се каже точно колко смеси се правят в Шотландия. В своя справочник за уиски Чарли Маклийн посочва 312 видове, а в своята Библия на уискито Джим Мъри дава 206. Но никой не може да каже със сигурност.

Вкусът и оценката на уискито е индивидуално. Ето защо оценките на различни критици и ръководства могат да варират. Прегледът на най-важните марки уиски, предложени тук, се основава на характеристиките, дадени от Джим Мъри и Еркин Тузмухамедов.

На етикетите на малцовото уиски може да намерите четири различни имена:
Single malt (едномалцово) означава, че уискито се прави от алкохола на една-единствена дестилерия.

Pure malt (малцово) - в бутилката се съдържа смес от няколко разновидности на единичния малц от различни производители.

Single cask – алкохолът, който е отлежал в един барел.

Cask strenght - едномалцово уиски от една бъчва, което може да варира между 56-65 градуса алкохолно съдържание. Той е рядкост, която се използва за разлив.

Какво е важно да се разбере при избора на бленда? Възрастта и състава на сместа. В тази връзка блендовете могат да бъдат разделени в следните категории:

Стандартен - който се състои от алкохол, отлежал не повече от три години. Дори ако 99% са 12-годишни и само един процент е тригодишен, именно това уиски се смята за стандарт (Johnnie Walker Red Label, White Horse).
Deluxe - минималната възраст е не по-малко от 12 години. (Johnnie Walker Black Label, Chivas Regal).
Супер премиум - възраст над 12 години (Johnnie Walker Blue Label)