Уискита от областта Спейсайд

Cardhu ("Карду")
"Дамско" уиски. Едно от най-деликатните малцови уискита не само в областта Speyside, но и в цяла Шотландия. Мирише на бадеми и на узрели праскови. Има дълъг, сладък и нежен послевкус. Производството му е семеен бизнес. Съпругата на собственика на тази дестилерия е една от първите жени в легалното производство на алкохол. По-късно щафетата се поема от тяхната дъщеря. Може би именно поради женското участие в производството на това уиски, то е толкова меко и нежно.

Aberlour ("Аберлауер")
Много мека уиски с вкус на круша и орех. Деликатен аромат, отчасти поради факта, че бъчвите са така пригодени, че да може по-добре да се изпарят острите аромати. Дестилерията е претърпяла два пожара. Забележителен е факта, че по време инцидентите, всички местни жители ден и нощ пренасяли на ръце бъчви с уиски, за да спасят напитката от огъня.

Glen Rothes ("Глен Ротес")
Едно уиски, високо ценено от купажистите. Явява се основна съставна част на знаменитите смесени уискита Caty Сарк и Famous Grouse. Неотдавна е пуснато и като едноименно едномалцово уиски и като такова се предлага бутилирано като реколта от конкретна година. Тази напитка дълбок е с дълбок плодов аромат и вкус на стафиди и на шери.

Glenfarclas ("Гленфарклас")
"Долината на зелената трева" - истинска класика за Speyside. Уискито е много популярно в Шотландия, в Австралия, на Изток и в Южна Америка. За отлежаването му се използват само бъчви от шери и това оказва забележителен ефект върху вкуса. Младите екземпляри се отличават с дървесни нотки и сладост, а по-зрели – с тонове на шери.

Glenfiddich ("Гленфиддик")
"Гленфиддик" е най-продаваното едномалцово уиски в света. Отличава се с цвят на слама и с много прост и приятен вкус. Има лек плодов аромат. Явява се идеалното малцово уиски за "начинаещи" потребители. Неговият "по-млад брат", смесеното уиски Grant’s, е с приемлива цена и е популярно по целия свят. И двете уискита се произвеждат от една и съща компания - William Grant’s, която като правило ги пуска в триъгълни бутилки.

Macallan ("Макаллан")
Една от най-уважаваните и ценени малцово уиски. При производството тази дестилерия използва най-малките казани в Шотландия, така че уискито се получава гъсто, плътно и мазно. Компанията купува нови бъчви от Испания и в продължение на няколко години в тях отлежава шери. След това виното се дава на испанците, а напоените с шери бъчви, се използват за отлежаване уиски. Всяко уиски от семейството The Macallan по вкуса си напомня на стария Armagnac. Ароматът му е дървесен, с нотки на подправки, на шери и на плодове.

Glenlivet ("Гленливет")
Това било най-доброто уиски през XIX век. Дестилерията се намира в сърцето на страната на уискито в долината на река Livet ("глен" в превод означава "долина"). Славата на това уиски била толкова голяма, че много дестилерии, които били разположени в близост до реката, се опитвали да се прикрият под нейно име. Те добавяли името на Glenlivet към наименованието на своите дестилерии. За да се отличат по някакъв начин от самозванците, собствениците на Glenlivet се обърнали към съда и получили разрешение да използват в наименованието си определителния член "the". Това ги определяло един вид като "единствените" и ги отличавало от всички останали Glenlivet. Това забележително уиски е с аромат на листа и цветя, има сладък вкус и е леко опушено.

Glen Grant ("Глен Грант")
Едно от най-леките и светли малцови уискита. Младото "Глен Грант" е сухо, алкохолно, с нетраен послевкус. Наподобява по-скоро гроздова ракия. Не е изненадващо, че основен негов потребител е Италия. Визитка на уискито "Глен Грант" е ореховият тон. За младите уиски е лешник, а за по-отлежалите - бадеми и дори нотки на марципан.

Cragganmore ("Крегганмор")
Малка дестилерия с необикновени казани за дестилация - с плоска "глава", което до голяма степен определя вкуса на продукта - комплексен, аристократичен, сух, пълни с шери и билкови тонове. Едно от най-добрите уискита на областта Speyside.