Уиски Jameson

Уискито Jameson e най-известното и най-продаваното ирландско уиски в света. Дружеството за производство на алкохол е основано от Джон Джеймсън през 1780 г. В резултат от много иновации Jameson бързо става популярно по целия свят.

Днес ирландското уиски се произвежда по същата технология както и преди 220 години. През всичките тези години рецептата не е променена и остава вярна на традицията. Успехът на доброто уиски се дължи само на три компонента: ечемик, малц и изворна вода.

Както и в края на ХIII век, малцът се суши в затворени пещи, след което се подлага на тройна дестилация и се съхранява в дъбови бъчви в период от 10 до 18 години. В резултат на това се получава едно много елегантно уиски с фин вкус, без характерния за скоча опушен вкус.

Jameson е с дълбок, богат златист цвят. Има леко сладък аромат с нотки на орех и ванилия. В колекцията на Jameson присъства класическият Jameson, но и 12 Years Old, и Jameson 18 Years Old. Марката Jameson е неразривно свързана със света на киното, тъй като компанията се явява основен спонсор на Фестивала на киното в Дъблин. Това уиски е предпочитано от много филмови звезди както в миналото, така и в настоящето.

За най-ревностните почитатели е произведен Jameson Gold, при който се използва специален ечемик и по-внимателна дестилация, което прави вкуса му по-мек и по-наситен. Единственият недостатък на уискито Jameson е неговата цена. За съжаление тя е много по-високи в сравнение с другите напитки в тази категория и това значително ограничава обхвата на потребителите на тази марка.