Как се прави уискито в Шотландия?

Процесът на производство на уиски е еднакъв за цяла Шотландия. Ечемикът се накисва във вода, за да покълне. Покълналите зърна (малц) се изсушават в пещи и при горенето се добавя торф. Но днес само някои производители произвеждат собствен малц. Повечето от тях го купуват от компании, специализирани основно в тази дейност. Ечемикът се внася от други страни (включително от Австралия), защото Шотландия не може да задоволи огромните нужди на собственото си производство.

На следващия етап ма производство ечемикът се смила и се смесва с топла вода. Така започва процесът на ферментация. Добавя се мая и постепенно захарта се превръща в алкохол. След завършването на процеса на ферментация се получава слаб алкохол (около 5%), който по вкус и аромат наподобява бира. Дестилира се два пъти в медни казани. Единствено в Auchentoshan дестилацията е тройна.

След дестилацията се получава много силен алкохол. За да се понижи високият алкохолен градус на напитката, се добавя вода и се поставя в дървени бъчви, където отлежава най-малко три години. Обикновено се използват бъчви, в които преди това е отлежавало шери или бърбън. Малцовото уиски обикновено отлежава между 10 и 12 години, а когато не е предназначено за направата на смесено уиски - от 5 до 20 и повече години.

Съществуват два начина на смесване на шотландското уиски (scotch). Определят се пропорциите малцово и зърнено уиски, които ще участват в сместа. Изсипват се в специални контейнери, където престояват 24 часа и след това се поставят в дървени бъчви. Отлежават няколко седмици преди да се пристъпи към последния етап – бутилиране. Описаният метод се използва за производство на евтини уискита.

Вторият начин предвижда смесените уискита да престояват в дъбови бъчви в продължение на 6-8 месеца. Това е периодът, наречен "сватба", след изтичането на който се пристъпва към бутилиране на готовото уиски. Така се произвеждат по-скъпите видове смесено уиски.