Уиски със стил

Отличителното за ирландското уиски е тройната му дестилация и неизползването на торф при неговото производство. Често обаче не се отчита една друга характеристика, че ирландците произвеждат преди всичко висококачествени смесено уиски. По същият начин както и шотландците те смесват уискита от една и съща дестилерия, но от различни бъчви. Изкуството се състои в съчетаването на съвместими уискита според възрастта и вида на бъчвите, в които са отлежали.

Въпреки че монополът в тази област принадлежи на Шотландия, доминираща е ирландската дестилерия Old Bushmills. Нейният успех се дължи на Bushmills Original и Black Bush, но произвежда и много други малцови уискита. Те са на възраст между 10-16 години и са отлежали в бъчви, използвани за шери и бърбън.

Настоящето ирландско уиски, такова каквото го познаваме днес, се произвежда в южната част на Ирландия, Midleton. Уискито се прави според традиционния ирландски метод, като се използва сложна дестилационна технология – Pure Pot Still, ечемик и ечемичен малц. При смесването с алкохол, произведен от зърно, се създават известните марки Jameson, Powers, Paddy или Tulamore Dew. От категорията Pure Pot Still или така наречения "ирландски нектар" са само Green Spot, Redbreast12 yo и Redbreast 15 yo.