Смесено ирландско уиски

Blended whiskey представлява смес от дестилирано по традиционния начин уиски и зърнено уиски, приготвено чрез непрекъсната дестилация.

До средата на миналия век ирландското уиски в по-голямата си част било pot still, но днес като правило е смесено. Етикетите на бутилките не съдържат думата blend (смес). Надписът може да се срещне само в много редки случаи, така че за потребителите не е ясно какво точно пият.

Например компанията Pernod Ricard предпочита на наименува своите малцови и смесени уискита като "тройно дестилирани". Само на най-редките и най-скъпите марки на компанията, приготвени според традиционната ирландска технология, се посочва метода на производство – pure pot still. Малцовото уиски на споменатия производител (по-точно дестилерията Bushmills, член на този концерн) е обозначено като triple distilled single malt – тройно дестилирано едномалцово уиски.

На етикетите на смесено уиски, произведено от Cooley, също липсва обозначението blended. Обикновено се изписва distilled, matured and bottled in Ireland – дестилирано, отлежало и бутилирано в Ирландия. Колкото до етикетите на малцово уиски, Cooley посочва начина на производство и типа уиски.

Tullamore Dew
През последните няколко години това легендарно ирландско уиски печели повечето от международните конкурси. Два пъти носителят на титлата "Най-добро ирландско уиски " Tullamore Dew все повече увеличава броя на своите почитатели. Характеризира се с изключително мек вкус и аромат на орех, горено дърво, лимон и подправки.

Jameson
Това е ирландското уиски, което повече от 200 години радва всички почитателите на уиски. Има мек вкус и особена чистота. В дъбовите бъчви придобива неповторим златист цвят.

Bushmills
Произвежда се от 1608 г. Компанията Bushmills отдава голямо значение на качеството на дъбовите бъчви, в които отлежава уискито и купува само най-добрите от всички части на света. Използват се бъчви, съдържали преди това шери и бърбън. Готовата напитка се отличава с приятен меден и плодов аромат.