Производителите на ирландско уиски

Днес в Ирландия съществуват три основни производители на традиционното уиски – Bushmills в Северна Ирландия, Midleton в южната и Cooley в централната част на страната. На Dingle Destillery все още предстои да намери своето място на пазара.

Bushmills е дестилерия, разположена на брега на река Буш, близо до легендарната келтска столица Тара. Основана е през 1608 г., или поне тази е годината, която е написана на етикетите на произведеното от нея уиски. Тази дестилерия е най-старата в света. Съществува мнение обаче, че съществуването й датира от 1784 г. Bushmills отделя голямо значение на качеството на дъбовите бъчви, които използва. Поради това закупува само най-добрите екземпляри от всички краища на света, в които преди това е отлежавало шери или бърбън.

Дестилерията Midleton е била създадена през 1843 г. През 1975 г. била преместена и обновена, като било инсталирано съвременно оборудване. Днес се отличава с наличието на най-нова и високотехнологична апаратура, благодарение на която произвежда много леко, почти кадифено уиски. Именно Midleton прави знаменитите марки Jameson Paddy и Redbreast, които никой не може да сбърка заради специфичния им вкус и аромат.


Предприятието Cooley се намира в центъра на Ирландия и датира от 1989 г. Cooley е специализирано в производството на смесено уиски. Въпреки че съществува от неотдавна, предприятието произвежда много висококачествени уискита, които са се наложили като утвърден образец за типичното ирландско уиски. Тук малцовото уиски се дестилира два пъти. Уискито Connemara например, се прави на основата на малц, при сушенето на който се добавя торф. Този начин на производство не позволява то да бъде разграничено от класическия скоч. Въпреки множеството отлични продукти, които има, Cooley все още не произвежда свои едноименни напитки. На този етап е успяло да възроди някои старинни марки уиски, една от които е Tyrconnel.

Dingle Destillery (Drioglann an Daingean) е последната новооткрита дестилерия на територията на Ирландия. Намира се в югозападната част на страната. Компанията Porterhouse Brewery вече е инвестирала в Dingle Destillery повече от осем милиона евро за производството на Pure Pot Still уиски.