Уискито – полезно или вредно?

За вредите от алкохола знаем всички. В прекалено големи количества алкохолът оказва вредно въздействие върху организма и особено на мозъка. Зрението, обонянието, способността за концентрация значително намаляват. Алкохолът забавя много биологични процеси. Особено опасен е за черния дроб и за бъбреците.

Всеки трябва да има мярка във всичко. Дори в случая с уискито, трябва да знаем кога да спрем. Не забравяйте, че става въпрос за силна алкохолна напитка и не злоупотребявайте с нея. Ако е в малки количества, уискито може да бъде не само приятно, но и полезно. То отпуска, успокоява, намалява стреса, създава особено настроение. Незаменимо е при меланхолия и апатия. Ако би е обзело безпокойство, страх или депресия, чаша скоч може да ви помогне. Уискито има чудодейното свойство да даде увереност и вкус към живота.

При дестилацията на уискито се премахват вредните съставки от чистия алкохол и по този начин в напитката остават само полезните елементи. Малцовото уиски съдържа големи количества елагова киселина, която унищожава потенциалните ракови клетки, а именно клетките, които са под вредното влияние на свободните радикали. Употребявано в малки количества уискито предпазва от остеопороза, а съдържанието на йод оказва благоприятно влияние на функциите на щитовидната жлеза.

Уискито има и много други положителни ефекти върху човешкия организъм, но за целта трябва да е качествено. Гледайте винаги да имате една бутилка добре отлежало уиски и го съхранявайте на тъмно и прохладно място.