Културата на пиене на уиски

Според професионалните дегустатори уискито не може да се пие от каквато и да била чаша, защото това променя вкуса на напитката. Най-добре е ирландското уиски да се налее в специална дегустаторска чаша за коняк или в краен случай в чаша за шери.

В Европа започнали да добавят лед в уискито – една традиция еднакво чужда както на шотландците, така и на ирландците. Най-вероятно идеята се е родила в Съединените щати, където заради горещия климат започнали да разхлаждат напитката, след което била пренесена и у нас.

Според специалистите обаче ледът "замразява" вкуса и аромата на уискито и не им позволява да се разкрият напълно. От тази гледна точка по-добре е да не смесвате уискито, но ако все пак искате да добавите друга напитка, опитайте с чай или с гореща вода. Това в същото време е и един ефективен начин на лечение, ако сте настинали.

На ирландците се харесва да смесват своето уиски с кафе. Широко известното Irish Coffee е традиционен ирландски хит. Според техните предци уискито се отпива от чашата деликатно, винаги на малки глътки. И независимо от настроението, уискито винаги е добра компания.