J&B

През XIX век уискито J&B принадлежало само на аристократите, но с времето станало общодостъпно. Един от вариантите на тази марка - J&B Rare е една изключитена напитка, лека и с деликатен вкус и аромат.

През 1749 г. един млад италианец на име Джакомо Джустерини пристига в Англия. Заедно с партньора си Джордж Джонсън основава компанията Justerini&Johnson с цел търговия със вино и спиртни напитки. През 1760 г. компанията получила първия кралски лиценз от крал Джордж III.

По-късно Джустерини решил да се върне в Италия и оставил своя дял от компанията на съсобственика си, който пък решил да продаде всичко на Алфред Брукс. По този начин била създадена фирма "Justerini & Brooks" (J&B). Тя разработила собствена марка уиски, която добила особена популярност в Съединените щати.

Успехът и международното признание дошли почти сто години след появата на Брукс в името на компанията, която пуснала в САЩ, J&B Rare - сладко уиски, с тревиста свежест и аромат на пресни цитрусови плодове. Напитката балансирала много добре зърненото и малцовото уиски и така до днес продължава да бъде едно най-добрите смесени видове шотландско уиски.

В състава на J&B Rare, най-известната смес на J&B, влизат около 40 различни вида уиски. Голяма част от малца е от долината на река Спей, а основа на сместа е едномалцовото уиски Knockando. Последната съставка не може да бъде използвана в други смеси, уискито Knockando е предназначено единствено за производството на J&B и може да се продава отделно само като наливно. Обикновено не се почва възрастта, но J&B е съставено от 8-годишни смеси.

Освен така популярното J&В Rare компанията произвежда и J&В Reserve, най-отлежалата 15-годишна смес, J&В Jet, 12-годишното de luxe и от 1994 г. - J&В Ultima, една висококачествена смес, включваща в състава си 116 едномалцови и 12 зърнени уискита.

Всяко уиски има различен характер, затова всеки избира своето според собствения си вкус. Нпример на Хемингуей повече от всички други се харесвало именно "J&B".

Днес J&B е второто най-популярно уиски след Johnnie Walker.