Как и от какво да пием уиски?


Към тази благородна напитка трябва да се отнасяме с нужното уважение.

Съществуват няколко общоприети правила за това как и от какво се пие уиски. За да се оцени вкуса на напитката е необходимо да се избере подходяща чаша. Традиционната чаша за уиски се наричат tumbler. Тя е прозрачна, с цилиндрична форма и дебело дъно и разкрива всички качества на напитката. Не се пълни повече от 1/3 и никога не се пие на един дъх. Говори се, че миналото собствениците на заведения в Дивия Запад рязали бутилките наполовина и не използвали чаши. По този начин намалявали разходите си по щетите от счупени чаши.

В шотландските барове се срещат подобни на гореспоменатите чаши, които се наричат drum. Подходящи са за смесване на напитки, но имат някои недостатъци. Основният им недостатък е, че не са подходящи за дегустация. Големият диаметър на чашата разпръсква аромата, а дебелото и негладко стъкло не позволява да се оцени цвета на напитката. Но съществува друго мнение, според което тези чаши подчертават вкуса на уискито... Очевидно колкото са хората, толкова са и мненията по въпроса.

Ценителите на уискито обаче препоръчват чашите с тънко и гладко стъкло, стесняващи се към върха, т.е. наподобяващи формата на лале. Такава е например чашата copita, която се използва за пиене на шери. Нейната вместимост е 200 мл. Формата позволява концентрирането на аромата на изхода на чашата и така той може да бъде "уловен", за да се оценят характеристиките му. Тънкото стъкло, от което е направена чашата, позволява да се видят добре и да се оценят цвета и плътността на напитката.

Обърнете внимание на следите, които уискито оставя по стените на чашата. Ако те са тънки и капките уиски се стичат бързо, маслеността му е ниска и то е сравнително леко. Но ако следите са "тежки", напитката е наситена с масла. Само ако уискито е прозрачно е резултат от качествена дестилация и голяма чистота на водата при производство. Идеалната температура за уискито е между 18-20 ºС.

Има няколко правила относно сервирането на уиски. Според шотландската традиция уискито и водата се поднасят поотделно и всеки може да ги смесва по свой вкус. Доколкото се отнася до смесването, не може да се има доверие на никого.