Видове ирландско уиски

През XIX век шотландското уиски имало лоша репутация, защото било разреждано с евтин алкохол. Поради тази причина оттогава се пише "whisky", т.е. без буквата "е". Елитното ирландско уиски обаче съхранило древното си име "whiskеy". Същото наименование може да бъде използвано само при продажбата на дестилираната алкохолна напитка, произведена в Съединените щати.

Първото лицензирано производство на ирландско уиски датира от 1608 г. и е свързано с дестилерията Old Bushmills, разположена в северната част на Ирландия.

Съществуват три основни вида ирландско уиски:
· pure pot still (чисто дестилирано уиски)
· single malt (едномалцово уиски)
· grain whiskey (зърнено уиски)

Ако се смесят pot still и/или single malt с grain, се получава четвъртият най-популярен вид ирландско уиски – смесено или blended whiskey. Както и в Шотландия минималният срок за неговото отлежаване е три години.

Pure Pot Still
Това е едно напълно ирландско уиски. Не се прави от чист едномалцов ечемик, а от смес на малца с непокълнал ечемик. Понякога се добавят и други зърнени култури – ръж, пшеница, царевица. До 1975 г. в Ирландия използвали дори овес. При дестилацията на зърнената смес и овесената каша се формирала много пяна. За да наподобят този ефект, някои недобросъвестни производители започнали да добавят сапун. Правели го с цел да увеличат продажбите си, защото през този период търсенето на уиски било в апогея си.

Single malt
Както и в Шотландия, това уиски се прави от чист ечемичен малц и се дестилира в медни казани. Преди началото на XIX век ирландското уиски било само малцово, но след въвеждането на данък върху малца, то станало рядкост. Но производството на малцово уиски в Ирландия никога не е спирало. Дълго време единственото малцово уиски в страната било десетгодишното отлежало уиски Bushmills Malt. Днес тази компания произвежда само малцово уиски, а Midleton – преди всичко смесено. Cooley използва технологията на двойна дестилация (не тройна, както Irish Distillers) и произвежда различни видове малцово уиски – от силните до най-леките.

Grain whiskey
Зърненото уиски е произведено в дестилационни колони, но не от малц, а от зърнени култури, предварително подложени на термична обработка. Методът на непрекъсната дестилация бил изобретен и патентован от ирландеца Aenasom Coffey. Coffey Still били построени и пуснати в действие в Ирландия, но най-широко разпространение изобретението получило в Шотландия.

До неотдавна зърненото уиски в Ирландия се използвало само за производство на смесено и не съществувало като самостоятелен продукт. Първото (и засега единствено) бутилирано зърнено уиски се е появило едва в края на миналия век. Става въпрос за осемгодишното уиски Greenore, произведено от Cooley. Тази компания използва традиционната двуколонна схема на производство, докато Midleton – триколонни апарати. Midleton не произвежда собствено зърнено уиски.