Как пиете уиски?

Уискито е напитка за благородници и не трябва да се пие както останалите напитки. Има много почитатели, но малцина са запознати с правилната му употреба. Въпреки че идва от далечна Шотландия, то е съхранило прекрасния си вкус. Но от традиционния за шотландците начин на пиене на уиски, за съжаление е останало малко.

Уискито е една изключителна напитка. То е специално не само заради своето сложно производство, но и заради необичайния си вкус. И ако за някой пиенето му е самоцел, за шотландците пиенето на уиски е ритуал. Те не се нуждаят от повод, за да се насладят на своята традиционна напитка.

Най-добре е уискито да се пие у дома. Опитайте се да се отпуснете, да не мислите за нищо друго и се съсредоточете върху вкуса на напитката. Тя ще ви даде сила и нов поглед върху заобикалящия ви свят. Тъй като уискито съдържа алкохол, препоръчително е да се пие вечер. Употребата му сутрин е преди всичко с лечебна цел.

След като изберете времето, мястото и компанията, спрете се на качествено шотландско уиски (скоч). Необходимо е да подготвите напитката за консумация. Тя се нуждае само от леко охлаждане, не от изстудяване. Затова можете да я поставите за около 15 минути във фризера или да я охладите като бутилка шампанско – но вместо в съд с лед, поставете я в съд със студена вода. След охлаждането изсушете бутилката и преди да я отворите, леко я разклатете. Налейте в чаши, но никога не ги пълнете догоре – 1/3 от чашата е достатъчно. Не украсявайте чашата както при коктейл, уискито е за сериозни хора и няма нужда от украшения.

Уискито се пие в чист вид или се добавя малко студена вода. Някои предпочитат да добавят резен лимон, убедени, че така усещат истинския вкус на напитката. Но в действителност само развалят вкуса й, защото смесването на уискито с каквото и да било, не е препоръчително. Смесено уискито няма да ви достави истинско удоволствие, а може да ви причини и главоболие.

Винаги пийте уискито бавно и на малки глътки. Не трябва да бързате, ако искате да се насладите на неговия вкус. Задръжте го колкото е възможно по-дълго в устата си и едва след това преглътнете. Така ще почувствате цялата вкусова гама, съдържаща се в напитката.

Първата глътка е особено важна. Както и последната. След като го изпиете, не бързайте да пиете или да ядете каквото и да било. Ще почувствате питието в цялата си устна кухина, дори в гърлото. Не бързайте да си налеете отново, а изчакайте да мине около... За това няма точно правило.