Какво върви с уискито?


По принцип нищо... Уискито не се нуждае дори от лед.

Доброто уиски е деликатна напитка. Няма нужда да бъде в големи количества, нито от бързане. На чаша уиски можем да се наслаждаваме в продължение на цялата вечер.

Като част от всекидневния живот на ирландците, при тях уискито присъства почти навсякъде. То е съставна част на много традиционни ирландски рецепти. На първо място по популярност е Irish Coffee или ирландското кафе.

Ако все пак държите да поднесете нещо допълнително към уискито, изберете жълти ябълки, праскови, кайсии, сливи, зелено грозде или банани, но изключете цитрусовите плодове, защото променят вкуса на напитката.

Можете да го предложите както сутрин, така и на обяд, преди хранене или след десерта, няма ограничения. Ако се пие по време на хранене обаче, препоръчва се да е много разредено с вода. Така разредено уискито придобива вкус, който се съчетава добре с ястията - с пилешко, с дивеч и с други видове месо, особено са приготвени на скара.

Шотландското уиски се сервира с миди, стриди или с октопод. Според японската кухня са подходящи само суши и пушена риба. Dalwhinnie например се съчетава добре със сьомга. Италианската лазаня и немските ястия с месо също могат да се окажат добра комбинация с уискито, но ако не са по ваш вкус, можете да ги замените с по-леки зеленчукови ястия – яхнии, гъби, салати и т.н. Колкото до сирената, те не са подходящи към уискито, вървят с вино.

Леките уискита с плодов вкус или с вкус на мед се съчетават добре с плодове, разбира се. Особено подходящ е един карамелов десерт. Bushmills подчертава добре сладостта на плодовата торта.

Или си направете ябълкова торта "Jameson". За целта се нуждаете от 250 гр. бисквитено тесто, 50 гр. бадеми, 4 големи ябълки – обелени и нарязани на парчета, 60 гр. захар, 250 гр. сметана, 3 жълтъка, ирландско уиски "Jameson" и 50 гр. захар.

Тортата се приготвя по следния начин: тестото се разделя на четири части. Върху намазана с растително масло тава се поставят нарязаните ябълки и се поръсват с 2 л. Захар. Разбиват се жълтъците със захарта и се добавя уиски. С част от този крем се покриват ябълките. Следва слой тесто, което се покрива отново с крем и така се правят четири слоя. Пече се около половин час на 200 º С. След като добие златист цвят се изважда и се покрива с останалия крем. Сервира се със сладолед и ягоди.

Помислете също за шоколадов пудинг или кекс, ако ли не, сервирайте уискито с ядки или с солени бисквити.

Каквото и да решите, няма да сбъркате, защото уискито самò или в допълнение, винаги гарантира неповторимо удоволствие.