Как да пием бърбън?

Бърбънът (Bourbon) се произвежда основно от царевица. За разлика от приетото в Шотландия наименовение "whisky", американците пишат думата с допълнително "е" -"whiskеy" както ирландците.

Бърбънът е напитка със златист цвят и с аромат на канела и ванилия. Отличава се със сладък вкус, който остава за дълго. Помага за храносмилането.

На обществени места бърбънът се налива от бутилка, но вкъщи обикновено се използва флакон. Само бутилка от тънко стъкло може да предаде цветовата гама на напитката – цвят на злато, кафяво, кехлибар, блестящо, искрящо, прозрачно, спокойно, богато... цветове, непознати за повечето от нас, но именно тях използват професионалните дегустатори на уиски, за да опишат бърбъна.

Бърбънът се пие в стъклени чаши от дебело стъкло – old glass. Тези чаши се използват в целия свят. Изключение прави само Шотландия, където съществува т.нар. quaich – чаша с две дръжки, специален прибор за пиене на скоч или бърбън.

Когато пиете бърбън, не трябва да бързате, но да се вслушвате в това, което той иска да ви каже. Оставете да говори всяка капка, която така дълго е асорбирала аромата на дървото. А дърветата ни надживяват стотици години...

Вземете чашата с кехлибарен бърбън и я затоплете между дланите си. След това я разклатете, така че вкусовете и ароматите да заемат своето място. Можете да добавите няколко капки вода или малко лед, за да го разредите. Така по-лесно ще разграничите сладкия вкус на ванилия от този на пура и сух тютюн.

Преди да отпиете първата глътка, разтрийте между пръстите си няколко капки и усетете аромата. Едва след това отпийте – бавно, и се вслушайте какво ще ви разкаже тази напитка.

Ако ви се стори, че историята, която бърбънът ви разказва, е много кратка или простичка, изчакайте, докато бъде завършена. Той със сигурност ще ви разкрие детайли, за които не сте подозирали. А ако искате да промените историята, направете си коктейл. Добавете малко ром, сметана, захарен сироп и яйчен жълтък. Ще получите една много приятна напитка. Ако искате нещо освежаващо, смесете бърбъна със сок от нар и лимонов сок. Ако пък не сте били в Кентъки, направете си Kentucky Bourbon – добавете в бърбъна малко ликьор и украсете с череша.

Колкото до ползата от чаша бърбън...

Чаша истински бърбън може не само да предизвика желание за действие, но и да даде сили. Така невъзможното започва да изглежда възможно, нереалното става нещо обикновено. Напитката, отлежавала в продължение на години в дървени бъчви, прави чудеса. Тя не прави историята, а сама по себе си Е история.