История на японското уиски

Японското уиски датира от около 1870 г., но първото търговско производство започва едва през 1924 г., когато била създадена първата в страната дестилатория – Yamazaki.

По своя стил японското уиски прилича по-скоро на шотландското, а не на ирландското. Затова в наименованието му се пропуска буквата "е". Произвежда се от няколко големи компании, най-известните сред които са Suntory и Nikka. Те правят както смесено (blended), така и едномалцово (single malt) уиски.

До неотдавна японското уиски се произвеждало само за вътрешния пазар, защото едно уиски като шотландското, произведено извън Шотландия, било считано за аутсайдер. Но през последните години много "слепи" дегустации на уиски, организирани от Whisky Magazine, показали обратното. Японското уиски било включено за дегустация наред с най-добрите едномалцови уискита, произведени в Шотландия. При повече от дегустациите именно то получило най-висока оценка, по-конкретно Yoichi и Yamazaki.

В историята на японското уиски се отличават имената на две влиятелни личностти – Шинджиро Тори (Shindzhiro Tori) и Масатака Такетсуру (Masataka Taketsuru). Тори се занимавал с търговия на едро на фармацевтични продукти. Именно той е основателят производството на уиски в Япония.

В началото започнал да изнася западен ликьор, а в последствие на основата на португалското вино създал своя марка – "Akadama Port Wine". Това му донесло голям търговски успех, но не го удовлетворявало. Така решил да създаде японското уиски. Въпреки възраженията на ръководителите на компанията, Тори изградил първата японска дестилатория за уиски. Избрал квартала Киото, защото този район се славел с превъзходната си вода.

Тори наел Масатака Такетсуру и му възложил ръководството на процеса на дестилация. Такетсуру познавал добре изкуството на дестилационния процес още от Шотландия и през 1920 г. пренесъл познанията си в Япония. Работейки в Kotobukiya, имал ключова роля при основаването на производството на дестилираното уиски Yamazaki.

Но през 1943 г. Такетсуру се отделя от Kotobukiya и създава своя компания за производство на японско уиски – Dainipponkaju, която в последствие става Nikka. Тук той започва да дестилира уискито Yoichi. Климатът в Хокайдо, както и теренът, много наподобявали тези в Шотландия.

Производството на японско уиски се извършвало от компании, които имали свои дестилерии и правели различни марки смесено уиски, но отказвали да го продават на своите конкуренти. Ето защо японското уиски било само дестилирано, собственост на една или друга компания (без да се добавя малцово уиски, внесено от Шотландия). Следователно не можело да се говори за разнообразие на японското уиски, което ограничило популярността и търсенето му извън страната. Така през следващите години започнали да се създават все повече и най-различни дестилерии. И днес всяка отделна дестилерия за японско уиски произвежда широка гама от видове – от торфено и опушено уиски, до лекото и деликатно Speyside.