Как да сервираме уискито?

Според шотландската традиция висококачественото уиски се сервира така: чаша уиски се поднася с чаша вода. Всеки сам смесва напитката както иска. Ако уискито не е с много добро качество, се пие с газирана вода или се добавя лед.

Пиенето на уиски с вода е шотландска традиция, в Ирландия се пие чисто, без да се смесва с нищо. Шотландците добавят вода или сода ("straight") или кубчета лед ("on the rocks").

Когато се съчетава с храна, към уискито можете да поднесете стриди, дивеч или пушена риба. В този случай то трябва да е много разредено с вода – 1/3 или 1/2 от чашата се пълни с уиски, останалата част - с вода. Пие се на малки глътки.

За да изпитате максимално удоволствие от пиенето на малцово уиски, не добавяйте нищо. Пие се в чист вид и на стайна температура.

При пиенето на уиски шотландците следват принципа на петте "S": Sight, Smell, Swish, Swallow, Splash. Първо се преценява цвета на напитката и нейната плътност. Помирисва се, след което се отпива малка глътка, за да усети вкуса на уискито и се преглъща. Разрежда се с вода, за се разкрият напълно вкусовите му качества.

Чашата за уиски трябва да е прозрачна, с цилиндрична форма и дебело дъно, за да разкрие всички качества на напитката. Не се пълни повече от 1/3 и никога не се пие на един дъх.

В Ирландия уискито може да бъде предложено с чай, с кафе или със сметана. Американският бърбън се сервира с газирана вода. Младото уиски е подходящо за коктейли. Американското и канадското уиски се смесват с мента или с различни ликьори. Но при пиенето на уиски няма правила и ограничения, всеки сам решава как да му се наслаждава.