Успехът на канадското уиски

Успехът на канадското уиски идва по време на Сухия режим в Съединените щати. По онова време било много изгодно да се произвежда уиски близо до американската граница. Именно поради тази причина производството на територията на Канада нараснало повече от сто пъти.

Това позволило на много дестилерии да натрупат състояние и дори да закупят някои шотландски заводи. Така например закупили Sergram и благодарение на Сухия закон го превърнали в една от своите най-големи корпорации.

За производството на канадско уиски, което в повечето случаи е смесено, използвани главно покълнала ръж, чист алкохол и други зърнени култури: царевица, ечемик, пшеница...

Основната разлика между канадското и всички други видове уиски се състои във факта, че всяка отделна зърнена култура, се подлага на дестилация в специален апарат, наречен «parent still», при различна температура.

За царевицата се използва висока температура, а за ечемика и пшеницата - по-ниска, което дава възможност да се достигне най-голяма концентрация на вкуса. Едва след това дестилираните продукти се смесват и се оставят да отлежат в дъбови бъчви от бърбън, а понякога и от шери.

Канадско уиски има деликатен, лек, плодов, но същевременно и горчив вкус, което обяснява своята успешните му продажби в баровете, особено в Съединените щати, където след премахването на "забраната" се запазил навикът да се консумира този вид уиски. Трябва да се отбележи факта, че на местния пазар, канадско уиски се бутилира при алкохолно съдържание 39,9%, докато когато е за износ, напитката е с алкохолно съдържание 40%.

С понижаване на качеството си канадското уиски се класифицира аналогично от А до Е.