Приготвяне на смесено уиски

Смесването на малцово и зърнено уиски с по-нататъшна непрекъсната дестилация дава в резултат едно ново уиски, наречено blended (смесено). Тази новосъздадена напитка може да съдържа до 50 различни вида малцово и зърнено уиски. Обикновено смесеното уиски е съставено от значителен брой отлежали малцови уискита.

Всяка марка има свой характерен вкус. Целта на производителите е да запазят този вкус непроменен. Надписът върху етикета на смесено уиски "Premium" и "Deluxe" означава, че купувачът е изправен пред по-елегантни и по-скъпи видове.

Съществува мнение, че без създаването на смесеното уиски, шотландското уиски никога не би получило световно признание, но би останало само местна напитка. В действителност до средата на XIX век то било известно само в пределите на територията, където се произвеждало.

Идеята за този нов метод на правене на уиски дошла от британските кръчмари. Те започнали да смесват малцово и зърнено уиски, за да намалят силата на алкохола и да улеснят продажбите на напитката. Един от първите, които започнали да експериментират смесвания с цел да производство е Ендрю Ашер.

Краят на XIX се оказал щастлив и успешен за производителите на уиски, защото напитката завладяла Англия. За това в голяма степен спомогнало и всеобщото увлечение на англичаните по Романтизма и Шотландия. Щетите, които били на нанесени на винопроизводителите във Франция, намалили приходите им и те били принудени да търсят помощ от англичаните. Шотландците откликнали на проявения засилен интерес към тяхното смесено уиски и се утвърдили като истински майстори в приготвянето на различни смесени алкохолни напитки. Обикновено смесвали 30-40 марки малцово с 5-6 марки зърнено уиски. Смесвали предимно около 30% малцово с 60% зърнено уиски. Процесът на смесване бил механизиран и въздушната струя, преминавала през специален резервоар. Първо се смесвали малцовите уискита, след което към тях се добавяло уискито, получено от смесването на зърнените видове. Така получената смес се наливала в дъбови бъчви и отлежавала в продължение на една година.

На големия пазар на алкохолни напитки дялът на шотландското уиски е 10%. Но покупателите трябва да могат да го различават от останалите видове. Scotch Whisky е само уискито, което се дестилира и отлежава в Шотландия. Но не винаги надписът "distilled and motured in Scotland" ("дестилирано и отлежало в Шотландия") класифицира точно продукта, защото е възможно уискито да е направено и разредено с вода и извън пределите на Шотландия. Обърнете внимание дали съществува надписа "бутилирано в Шотландия", което е гаранция за неговата автентичност.

Usquaebach
Тази марка се предлага от началото на века XVI. Казват, че е най-доброто в света смесено уиски. Алкохолното му съдържани е 43%.

Famous Grouse
"Grouse" идва от английското "дива кокошка", уловяването на която е много трудно. През 1860 г. братята Уилям и Матю Глоаги създали своя собствена марка уиски, на която дали това наименование, тъй като "Grouse" е и един от шотландските символи. Но те признават, че са получили рецептата от легендарния шотландски клан Макгрегър, на чиито гайди била изобразена птица.

Famous Grouse е смесено шотландско уиски, получено от най-известните от малцови и зърнени ароматни видове. Това Scotch Whisky се прави от една от най-старите семейни шотландски фирми - Matthew Gloag and Son Limited. В началото на XIX век те били търговци на вино от малкото градче Пърт. Първите клиенти на Famous Grouse били викторианските "джентълмени", които идвали в Пърт на лов. Триумфът на Famous Grouse обаче идва по-късно, когато внучката на Матю създала уникалния етикет на уискито, използвайки националния символ на Шотландия - червената яребица.

Днес в пределите на Шотландия съществуват 100 дестилационни фабрики, които произвеждат шотландско уиски. Всяка дестилерия произвежда оригинален продукт, разграничаващ се от всички останали. Въпреки това уиски Famous Grouse твърдо държи на репутацията на уиски №1 в Шотландия. Има отличен аромат, мекота и богат вкус на торф и малц, както и леко сладък привкус. Famous Grouse се слави с голяма популярност и в Обединеното кралство зема второ място по продажби.