Уиски Chivas

Тази стара шотландска марка дължи популярността си на канадската група "Seagram", един от основните лидери на пазара на алкохолни напитки.

Историята започва през 1838 г., когато търговецът на вино Уилям Едуардс от Абърдийн и Джеймс Чивас разработват нова марка уиски. Но истинският разцвет идва, когато след Втората световна война канадецът Сам Бронфлен купил компанията Chivas. Той се възползвал от високата репутация на марката, за да създаде смесено уиски. За направата му използвал най-добрите малцови уискита в областта Хайленд. Така било създадено Chivas Regal - 12-годишно отлежало уиски с алкохолно съдържание 40%, с тръпчив вкус и прекрасен аромат. Chivas Regal, не случайно е наречено "шотландският принц на уискито"

Световен лидер сред смесените уискита е класическият Scotch 12 Year Old. Той е изискан и зрял. Известен е с мекия си, траен мирис, пълен и луксозен вкус и с леко сладкия и дълъг послевкус.

Друга разновидност на това уиски е Chivas Regal Royal Salute. То отлежава 21 години. Признато е за водещо в списъка на елитните видове, и печели всички конкурси. За първи път е пуснато през 1953 г. в чест на коронацията на кралица Елизабет II. Известно е, че т.нар."кралски поздрав" от незапомнени времена е поздрав с изстрели и пушек от оръдия в чест на някого. Тъй като поздравът в кралска чест били изстрели от 21 оръдия, аналогично "Royal Salute" трябвало да отлежава в дъбови бъчви в продължение най-малко на 21 години. Смята се за образец на шотландското уиски. Предлага се в много красиви керамични делви, специално предназначени за него.