Видове уиски според начина на производство и видовете зърно

Самата дума „whisky“ произхожда от келтското „usquebaugh“, което в превод означава „водата на живота“. Безкрайни са споровете по въпроса за неговото възникване. Шотландци, ирландци, американци... всички те имат право в известна степен, защото всяка една от страните днес произвежда свое собствено уиски. Най-големите производители на  уиски са Шотландия, Ирландия и Съединените щати. Основните видове уиски са пшеничено, малцово и смесено.

Съществуващите днес видове уиски, се отличават не само по възрастта си (годините на отлежаване), но и по вида зърнени култури, от които са направени. Използваното зърно определя не само мекотата или резкостта на напитката, но също и нейния вкус. Скочът например се прави от ечемичен малц, а най-силното уиски, наречено бърбън – от царевица.

Пшеничното уиски се произвежда от царевица и малцов ечемик. Най-разпространеното от този тип е Чойс Олд Камерон Бриг (Choice Old Cameron Brig). Малцовото уиски се получава от чист малцов ечемик и поне две непрекъснати дестилации. Такива уиски са Glenlivet Whiskey, Speyside  Whiskey, Highland Malt Whiskey, Lowland Malt Whiskey, Island Malt Whiskey и Cragganmore. Смесеното уиски се получава чрез смесването на пшенично и малцово уиски. Такива са Usquabach, Ballantine's Very Old Scotch Whisky, Ballantine's Finest, Chivas, Black&White, Bell's, White Horse, Long John.

Освен класическите уискита, съществуват такива, произведени в Канада и в Япония. Канадското уиски е направено на основата на царевица и малц. Такива са Seagram's V. O., Seagram's Crown Royal, Canadian Mist. Японското уиски се произвежда от просо и индийска царевица, като се добавят ориз и други зърнени култури. Най-разпространени са Suntory White и Yamazaki.

Видове уиски според начина на производство

Малцово уиски

Малцовите уискита имат много различен вкус. Причината за това се дължи на използваната вода, качеството на ечемика и количеството торф, използвано при горенето. Дори и да са произведени в една и съща дестилаторна, уискитата не са еднакви, ако са отлежавали в различни бъчви. Повечето дестилаторни произвежат единичен малц.

Съществуват три основни вида малцово уиски:
· vatted malt - получено чрез смесване на уискита single malt, направени в различни дестилерии. Може да му се придаде желан вкус.
·  single malt – от една дестилерия
·  single cask – от един барел. На по-късен етап това уиски обикновено се разрежда с вода, докато достигне стандартния алкохолен градус.

Single Single Malt
Едномалцовото уиски (single malt) е качествено уиски, произведено от 100% ечемичен малц и в една дестилерия. При направата му понякога се смесват уискита с различна отлежалост и тогава възрастта му се определя от най-младото уиски, което е използвано в състава. За специалистите малцовото уиски е по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част на смесеното (Blend Whisky).

В миналото съществувало схващането, че едномалцовото уиски имало твърде груб и необикновен вкус и аромат, които трябвало да се омекотят, чрез смесването му с други видове уиски. Но през 1960 г. в шотландската дестилерия Glenfiddich била възстановена античната рецепта за производството му. Оттогава неговият дял на пазара непрекъснато нараства. Много от известните производители на уиски произвеждат този вид, сред тях са The Glenlivet, Macallan, Glen Grant, Glenmorangie. Въпреки стандартната технология за производство на едномалцово уиски, всеки отделен вид има специфичен аромат – явление, което остава без обяснение. Причината би могла да е в различия в оборудването или в климатичните условия в отделните области, или в различния състав на водата, която се използва, но все още няма обоснован отговор.

Straight
Така се нарича единият от двата основни вида американско уиски. Произвежда се от смеси – 51% или повече се състои от определена зърно, а останалите 49% от други видове зърнени култури. След дестилацията алкохолното съдържание на напитката не трябва да превишава 80% на обем. Налива се в обгорени дървени бъчви и не трябва да превишава 62.5%. Отлежава поне две години. Крайният резултат е уиски с алкохолно съдържание не по-малко от 40%.

Съществуват няколко разновидности на straight уискито: Бърбън (Bourbon), пшенично (Wheat Whisky), Тенеси  (Tennessee Whisky), ръжено (Rye Whisky), царевично (Corn Whisky).

Blend (смесено)

Този вид се получава по пътя на смесване на различни видове уиски. Първоначално поотделно се смесват няколко (от 15 до 50 вида) различни малцови уискита с отлежали различен период от време (не по-малко от три години). След това се оставят да отлежат още няколко месеца.

Смесеното уиски било създадено не само с цел появата на нов уникален бленд, но и откриването на начин да се уеднакви уискито и да не се променя във времето. Всяко отделно уиски преди да бъде включено в сместта се дестилира и се дегустира от специалист.
Първата рецепта за смесено уиски датира от 1853 г. е свързана с името на Андрю Ашер (Andrew Usher) и е придобила широка известност. Създаденият продукт бил наречен Old Vatted Glenlivet. През 1860 г. във Великобритания бил приет закон за регулиране на производството на смесено уиски.

Днес съществуват два начина на смесване:
· В специални съдове се смесват различни видове зърново и едномалцово уиски. Сместта престоява 24 часа. Съхранява се в бъчви в продължителност на няколко седмици. Този метод се използва за получаване на евтино уиски.
· За производството на по-скъпо уиски се избират различни видове едномалцово уиски. В специални контейнери се смесват с жито. Сместта престоява в дъбови бъчви от 6 до 8 месеца и това е така наречения им „брак“
Ако на етикета е посочено single malt, означава, че уискито е без примеси, premium blend обозначава висококачественото уиски и standart blend не е за ценители.

Blended Scotch е уиски, което съдържа малцово и зърнено уиски в съотношение 40:60%. Качественото смесено уиски има по-голям процентно съдържание на малцово уиски, а при марките не на ниво е около 30% или по-малко.

Pure Pot Still Whisky
е вид уиски, „родено“ в Ирландия. Произвежда се не от чист ечемичен малц, но с добавката на различни други видове зърнени храни. В миналото за направата му смесвали ечемичния малц с пшеница, царевица, ръж, овес и други. Но по думите а Бари Крокет от фабриката за дестилация Midleton днес това уиски се прави само от ечемичен малц и немалцов ечемик, смесени в съотношение от 1:5 до 1:2. За направата му се използват традиционни ирландски медни казани. Отлежава в дъбови бъчви в продължителност на три години. Но много производители предпочитат да оставят уискито да отлежи от 5 до 15 години, което повишава неговото качество и цена.

Уискито от царевица (Corn Whisky) за разлика от бърбъна се прави от смес, съставена не от 51%, а най-малко 80% царевица. Този метод на производство се е наложил на пазара заради ниската цена и големите реколти на царевицата. Много от големите дестилерии произвеждат царевично уиски, въпреки че то се счита за нискокачествено. Любопитното е, че за разлика от всички останали видове, това уиски не е необходимо да отлежава.

Grain  Whisky се произвежда от непокълнали ечемичени, житни или царевични зърна.

Cask Strenght е прясно дестилирано уиски, което отлежава в буре и обикновено е много силно. Затова е необходимо смесването му с вода, докато алкохолното му съдържание се намали от 65 на около 40 градуса. Някои производители го бутилират при 57- 63% алкохолно съдържание. Толкова чисто и силно уиски се консумира само разредено. Cask Strenght е възникало в резултат от теорията, че уискито има по-добър вкус, ако се бутилира чисто и едва при употребата му всеки сам го смеси с вода в желаното съотношение.