Особености на канадското уиски


Големият успех на канадското уиски, специално на Seagrams, до голяма степен се дължи на забраната, въведена навремето в Съединените щати. Но след отмяната на Сухия закон през 1933 година канадското уиски буквално залива Америка. Федералната администрация взема решение за вноса на 3 314 443 галона уиски, предназначено за медицински цели. По-голямата част от него идва именно от Канада – така известното днес Seagram's.

Сред най-известните марки канадско уиски са Royal Crown , Seagram's V.O. и C.C., които днес се предлагат по целия свят. Те са едни от най-леките видове уиски. Все още етикетите на някои канадски уиски се посочва, че са "ръжени", но това съвсем не означава, че всички не се различават по своя стил. Класическият метод на производство е смесването на ръж с други, почти неутрални уискита и те се различават значително от традиционните такива, произведени в Съединените щати.

Най-добрите канадски уискита имат пикантен и сладко-кисел вкус, усеща се ръженият елемент, но се долавя и духа на смесването. За направата им се обикновено се използва дестилирано уиски от ръж, а ако са добавени други суровини, преди да бъдат използвани, те се неутрализират. За смесване най-често се използва царевично уиски. А ако се долавя сладостта на ванилия, означава, че е бил използван бърбън. За използването на бърбън може да говори и силният и бодлив вкус, което не е типично за кандските уискита. Делът на така наречените straight whiskey в тях варира между 3 и 10%, но никога повече или по-малко.

Освен обикновената ръж, характерна черта на много от канадските уискита, е използването на малцова ръж. Това прави уискито гладко и плътно. При приготвяне на смесите може да бъде употребена и малка част ечемичен или царевичен малц. В зависимост от съотношението на смесване се получават уискита с различен и многообразен вкус и аромат. Канадските дестилерии също произвеждат свои собствени бърбън, уиски от царевица и от ечемик (немалцов). Тези видове обикновено в бъдеще влизат в състава на смесените уискита.

Най-големите производители на канадско уиски са Seagram's, които разполагат с половин дузина дестилерии в Канада, и правят повече от 50 различни straight уискита, предназначени главно за смесване. Голяма част от тях се използват за направата на по-сложни смеси. Дори най-обикновеното смесено уиски съдържа поне 15 вида уискита, направени на основата на 6-7 основни вида. За обикновените смеси се използват около 20 различни вида.

Когато уискито е предназначено за смесване, не без значение е и неговата възраст. Колкото по-дълго отлежава ръженото уиски, толкова по-гладко и по-тежко става то. Спорен въпрос сред канадските специалисти в областта е дали възрастта на уискито трябва да се определя преди или след смесването.