Независимите бутилиращи компании

Независимите бутилиращи компании са части компании, които се занимават с бутилирането на уиски. Повечето дестилерии бутилират само опреден брой напитки, което се оказва недостатъчно да задоволи търсенето, което обяснява съществуването и на независими компании, занимаващи се с тази дейност. Тяхната дейност е от огромна полза за индустрията на уиски.

Независимите бутилиращи компании купуват бъчви с уиски от дестилационните фабрики и от други източници. По този начин те си осигуряват контрол върху закупеното уиски и върху начина на неговото използване. Те могат да решат да прехвърлят уискито в друга бъчва или да го съхраняват в същата, както и да позволят отлежаването му още няколко години. Във всички случаи промените ще се отразят на алкохолното му съдържание и на вкуса. Често тези компании притежават някои видове уиски от дестилерии, които в днес са закрити. Обикновено те купуват само няколко бъчви, понякога дори само една в определен момент, тяка че тяхното предлагане не е голямо. Те предлагат уискито със свой етикет и на техните бутилки се предоставя следната информация:
· кога е дестилирано уискито
· кога е бутилирано
· в коя дестилерия е дестилирано, с което не всички дестилерии са съгласни
· в какъв тип бъчви е било съхранявано уискито (от шери, от бърбън или друг вид)
· в какви бъчви е отлежавало уискито
· броят на бутилките

Когато на предлаганото уиски не се посочва източника на производство, т.е. дестилерията, която го е произвела, се говори за "тайни бутилки" или "тайно бутилиране". Възможно е дестилаторът да иска да остане анонимен, защото не иска името му да се свързва с уиски, което не е било бутилирано от него. От друга страна по този начин частната бутилираща компания си предоставя възможността да използва уиски от различни дестилерии без да сменя етикета си и без да разкрива своите търговски тайни.

За "полутайно бутилиране" се говори, когато не се посочва дестилерията, но се дават насоки за произхода на напитката. Използват се различни позволени тактики и се загатва къде е произведена съответната бутилка.

Обикновено частните компании бутилират уискито от бъчвата без да добавят оцветители и без да използват чил-филтриране. Алкохолното съдържание при бутилиране е 40%. След като бъде закупено от дестилерията, то се изнася от нейните складове. Поради климатичните разлики уискито малко се различава от официално бутилираното от производителя. Това може да бъде разгледано като предимство, доколкото води до обогатяване на индустрията на уиски.

Някои независими бутилиращи компании:

Adelphi
Berry Bros&Rudd
Blackadder
Brands Development Worldwide
Cadenhead, Butik i London
Compass Box Whisky
Douglas Laing
Douglas Murdoch (Murdoch's Perfection blends)
Duncan Taylor&Co Ltd
Gordon&MacPhail
Hart Brothers
Ian MacLeod
Inveratrity Vaults
Loch Fyne
Murray McDavid
Prabàn Na Linne Ltd.
Scottish Malt Whisky Society
Spirit of Scotland
Signatory
The Master of Malt
The Vintage Malt Whisky Company (Cooper's Choice, Finlaggan, Tantallan, Glenalmond)
Whisky Castle
Whisky Galore