Зърнено уиски

При производството на уиски от зърно се използват зърнени култури, основно пшеница и царевица, при сушенето на които не се използва торф. Зърнените култури се варят под налягане, така че съдържащото се в зърната нишесте да се превърне в захар, а след това може да се смеси с малцов ечемик. Зърненото уиски е обект на постоянна дестилация , за което се използва дестилационния апарат "coffey" и като правило това уиски е по-неустойчиво.

Защо обаче при производството на шотландското уиски се използва преди всичко ечемик? Обяснява се с факта, че тази зърнена култура съдържа много нишесте. Освен това различните зърнени уискита дават различни вкусове. Уискито от ечемик например е по-сухо на вкус, а това от царевица е по-сладко, дкато ръжта го прави по-горчиво.

Смесването е трудна задача. Процесът предполага смесване на различни видове малцово и зърнено уиски с цел да се създаде уникална смес, която да се поддържа непроменена всяка изминала година. От изключителна важност е да се подберат видовете уиски, които ще участват в сместа, като не се пренебрегва отчитането на тяхната възраст. Целта е да се създаде най-хармоничното съчетание.

Има два основни вида на смесване:

1. Различни съотношения на малцово и зърнено уиски се смесват в специални контейнери и отлежават в продължение на 24 часа. Сместта се поставя в бъчви и след няколко седмици се бутилира. Така се правят по-евтините уискита.

2. Избират се различните видове малцово уиски и заедно с различни видове зърнено уиски се смесват в специални контейнери. За да се подобри качеството, престояват така 6-8 месеца в дъбови бъчви. Този период се нарича "брак". Този метод се използва за произвеждането на скъпите висококачествени видове уиски.

Ако на бутилката bland е посочено колко е отлежало уискито, става въпрос за най-младото уиски, включено в сместа. Когато в сместа влизат достатъчно голяма част стари single malt, на етикета на уискито присъства думата "де лукс".