История и производство на Jack Daniel’s

Знаменитото американско уиски Jack Daniel's някога е било само мечта. Един младеж, който бил пристрастен към уискито и към неговото производство, му подарил своето име.

Всичко започва през 1863 година, когато Джек Дениъл закупил една дестилерия, разполжена на Тексаските хълмове. Днес тя се счита за най-старата регистрирана дестилерия в Съединените щати и продължава да прави превъзходно уиски по традиционната технология. Девизът на неговия създател остава актуален и днес: "Всеки ден, докато правим уиски, ще го правим толкова добро, колкото можем."

И до днес остава неизвестна обаче историята за появата на така известния етикет. Вероятно идва от поредния опит да се направи идеалната рецепта или просто защото цифрата "7" се счита за щастлива? Може би най-интересната версия е, че една бъчва била изгубена и когато я намерили, Мистър Джек й поставил този номер. По-късно един търговец бил така очарован от това уиски, че поръчал още още една партита от "този стар номер 7". Майсторството и старанието на Джек Дениъл били достойно оценени. На Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 година това уиски спечелило златен медал и било признато за най-доброто уиски в света. В продължение на много години Jack Daniel's продължава да бъде в центъра на вниманието на ценителите на уиски по цял свят и да получава награди на най-известните международни изложения.

Американското уиски или бърбънът не се приготвя както шотландското уиски. Основната разлика се състои в съставките. За направата на своето уиски американците използват основно царевица и добавят в контейнера специална каша. Използва се метода на непрекъсната дестилация и след това напитката отлежава в предварително обгорени бъчви. Едно от тези несравними американски уискита е Jack Daniel's.

Важен фактор за създаването на добро уиски е кристално чистата изворна вода. Но Jack Daniel's залага много на специалния процес на филтрация, което подобрява значително вкуса на уискито. В рамките на 10 дни капка по капка уискито бавно преминава през триметров слой от овъглен захарен клен. Именно на този етап се оформя истинската същност на уискито - то се пречиства от ненужните елементи, усвоява аромат на дърво и на дим, и придобива характерен вкус. След това в продължение на пет години и половина уискито в обгорени бъчви от американски бял дъб. През този период придобива така специфичния си кехлибарен цвят и формира окончателния си вкус и аромат.