Любопитни факти за уискито

Преди да закупите бутилка уиски, запознайте се добре с тази напитка. В противен случай няма да ви е лесно да направите вашия избор. Знаете ли, че:

· има повече от пет хиляди вида малцово уиски

· името на напитката може да се пише както с буквата «е», така и без нея? И по двата начина «whisky» или «whiskey» е правилно. В Шотландия се пише без «е», а в Ирландия с «е». В Съединените щати, в Япония и в Канада използват и двете форми. Ще ви бъде от полза ако имате предвид това, когато купувате уиски.

· за да бъде наречена уиски, напитката трябва да е отлежала поне три години в дъбови бъчви

· смесеното уиски е това, което е направено по пътя на смесването на царевично уиски с малцово уиски

· малцовото уиски се прави от един вид зърно

· 90% от едномалцовото уиски се произвежда в Шотландия

· специалистите препоръчват уискито да се пие чисто или леко разредено с вода. То не трябва да бъде изстудено, а да е при стайна температура. Не мислете, че това е каприз. Уискито съзрява в дъбови бъчви, в които може да отлежава дори 10-15 години. Ако добавите в него лед, то ще изгуби своя аромат, който е получило от бъчвите през дългия процес на съзряването си.

· след като е бутилирано, уискито престава да съзрява. В бутилките то само съхранява вкуса и аромата си, но те не се променят. Ако на бутилката е посочено, че съдържа 10-годишно уиски, това означава, че уискито е отлежало поне 10 години в дъбови бъчви.

· затворено в бутилка, уискито може да бъде съхранявано дори повече от сто години, като запазва същия си вкус, като че ли е било бутилирано преди месец. Но след като веднъж е отворено, трябва да се консумира в рамките на пет години, при условие, че в бутилката остане поне половината от съдържанието.

· най-скъпото уиски е Macallan 1926. Има само 40 бутилки от други производители, които са на повече от 60 години. Цената на бутилката е 62 хиляди долара.