Какво уиски да изберем?

Изборът на уиски може да се окаже труден, ако не се познават разновидностите на тази напитка. Но разнообразието на уиски е толкова голямо, че не е възможно да се познават всички продукти. Има обаче няколко основи принципа, въз основа на които можете да направите своя избор, дори и да не сте запознати с всички видове, които съществуват.

Знаете ли, че доброто уиски оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм? Напитката стимулира творческите способности, тонизира и повишава концентрацията и способността да се анализира. Колкото и да ви изглежда странно, е така. Това се обяснява със съставките на уискито, по-конкретно етеричните масла, танините и т.н. Но същите тези вещества, ако не са в правилни съотношения, могат да причинят неприятни симптоми след около 6-12 часа след употребата на напитката.

Уискито може да бъде разделено на три основни групи - «едномалцово» (single malt), «малцово» (pure malt) и смесено (blended). Най-доброто е едномалцовото уиски, но малцовото също не е за подценяване. Тук обаче има една подробност. При смесване на дестилатите се променя структурата на етеричните масла, което от своя страна определя свойствата на самото уиски. Това се отнася в още по-голяма степен за смесените видове, при които не се смесват дестилати на ранен етап от производството, а вече готови видове уиски. Това нарушава тънката хармония и индивидуалността на уискито. Но въпреки това има смеси, които заслужават внимание, въпреки че за съжаление са доста малко.

Върху вкуса и аромата на уискито казва влияние районът, в който е произведено. Съществуват значителни различия между ирландските и шотландските уискита например. Главната причина е в начина на производство. Шотландското уиски се дестилира два пъти, а ирландското три пъти. Не може да се каже кое от тях е по-добро, защото това зависи от индивидуалния вкус.

Но ако искате няколко съвета, обърнете внимание на едномалцовото уиски (single malt) а Caol Ila, което получава максимала оценка.Това е една много оригинална напитка с опушен вкус.
От едномалцовите уискита (pure malt) опитайте Bushmills Malt, което също може да бъде оценено с максимален брой точки. Ирландското уиски Bushmills е с мек вкус и ясно изразен сметанов оттенък.
Колкото до смесеното уиски, внимание заслужават ирландските Tullamore Dew и Jameson, и не на последно място шотландското Chivas Regal.