Земя, огън, вода, въздух и шотландско уиски

Основните елементи на живота са от решаващо значение и за производство на дестилата, от който се прави едномалцовото уиски. Без съмнение Шотландия произвежда най-известните и най-разпространени видове малцово уиски в света. Влажната почва по тези географски ширини е безценен актив. Въпреки краткото лято тя дава богата реколта от ечемик, защото съзрява рано Самата земя е богата на торф, хедър и на разнообразна растителност.

Днес торфът не се използва като гориво, но заема важно място при производството на уиски – използва се изключително при сушенето на малцовия ечемик, като създава незаменимия дим, придаващ специфичните аромати и вкусове на шотландското малцово уиски. Не е случайно, че всяка дестилерия е била построена в близост до воден източник със специфичните характеристики, които допринасят за уникалността на малцовото уиски.

Огънят е елемент, с чиято помощ се загрява ферментиралата течност, за да се получи концентриран алкохол в края на процеса на дестилация.

Въздухът е другият елемент който участва на всеки етап на производството на уиски и е решаващ по време на дългите години, през които уискито отлежава в дъбови бъчви. Разнообразието на климата и чистият въздух на Шотландия се присъединява към другите елементи и създават тази чудесна напитка, наречена шотландско малцово уиски.