Трябва ли да се добавя вода или лед в уискито?

Трябва ли да се добавя вода или лед в уискито е въпрос, задаван много пъти. Добавянето на вода или лед може промени уискито по положителен или по отрицателен начин. Повечето от уискитата са с алкохолно съдържание между 40 и 45% и в тях вече има добавена вода. Този процес се нарича "рязане" и се извършва преди бутилиране като целта е да се достигне приемливо алкохолно съдържание за по-голямата част от потребителите. Обикновено се използва изворна вода, която се намира в близост до дестилационната фабрика.

Много от ценители на уиски не добавят вода, защото предпочитат да усетят истинския вкус на уискито и да се се насладят на неговата естествена форма с всички оригинални характеристики и на натуралните аромати.

Чрез добавяне на малко количество вода до уиски, можете да откриете различни нови и изтънчени вкусове, които преди уискито не е разкрило. Това е особено вярно, когато уискито е с по-високи нива на алкохол (до и над 60% ABV в някои случаи). Когато уискито е cask strength, то е много силно и може да предизвика парене в устата, което покрива дори и най-наситените аромати. Чрез добавяне на малко количество вода, алкохолът се разрежда и се намалява неговата сила, като позволява на по-изтънчения вкус да се прояви. Колко вода ще добавите зависи изцяло от вашия вкус.

Въпросът с леда е малко по-различен. Той не увеличаване вкусовете, а всъщност ги потиска. Ледът причинява бърз спад на температурата на уискито. Ефектът е същият както при качественото бяло вино, когато е охладено прекалено. Ще бъде много по-освежаващо, но може да направи вкуса скучен и плосък. Вкусът ще започне да се отворя и ще разкрие пълния си характер, след като уискито започне да се затопля.

Към различните видове уиски трябва да се отнасяме по различен начин. Не се срамувайте да пиете евтин американски бърбън или шотландски смесено уиски. Ако възнамерявате да пиете скъпо малцово уиски, избягвайте добавянето на други аромати. Това уиски се избира заради уникалния му вкус. Опитайте една глътка, преди да добавите лед или вода. Често ще бъдете изненадани от разликата в ароматите и ще научите повече за едномалцовото уиски, което пиете.

В крайна сметка пиенето на уиски е преди всичко въпрос на личен вкус и няма правилен или грешен начин, по който да се пие.