Видове бъчви за уиски и тяхната вместимост

Обръщали ли сте внимание на етикета на бутилката с уиски? Може би ви се е случвало да купите уиски, на което е посочен типа на бъчвата или бурето, използвано за съзряването му. Това е особено вероятно, ако уискито не е било бутилирано от производителя, а от независими бутилиращи компании. Но каква информация дават вида и размера на бъчвата? Основното е, че колкото бъчвата е по-малка, толкова по-голямо е било взаимодействието между уискито и дървения материал. И за да бъде още по-ясно, ето десетте основни вида бъчви, използвани в уиски индустрията.

Най-голямата от тях се нарича Gorda и е с капацитет 700 литра. Представлява огромен барел, изработен от американки дъб. Първоначално е бил използван в американската уиски индустрия. Понякога се използва за узряването на уискито, но е предназначен преди всичко за смесеното уиски или за vatted whisky.

Madeira Drum (650 литра) е нисък и широк барел с много голям диаметър. Прави се от френски дъб и намира приложение предимно във винарската индустрия. Понякога се използва в последния етап на узряване на уискито.

Port Pipe (650 литра) е висок и тесен барел, направен от европейски дъб. Изглежда като обикновените барели, но е стеснен. Предназначен е за порто, но се използва и в завършителния етап при съзряването на уискито.

Butt (500 литра) е висока и тясна бъчва, произведена от европейски дъб. Широко използвана е в испанската шери индустрия и за отлежаването на уиски.

Puncheon (500 литра) се прави в два стила. Най-често е ниска и широка и за изработването й се използва американски дъб. Във втория случай Puncheon има по-продълговата форма и е направена от тънките дъги на испанския дъб. Намира приложение при производството на ром и шери, както и в заключителния етап на отлежаване на уискито.

Barrique (300 литра)
Тези бъчви са предназначени предимно за лозаро-винарския сектор. Основната разлика от другите видове бурета е, че са "обвързани" с дървени ленти, а не с традиционните метални обръчи. Използват се в заключителния етап на стареене на уискито, за да му се придаде завършен "бъчвено-винен" завършек.

Hogshead (225 литра) всъщност означава "голяма бъчва" и тя се е появила през XV век. Наименованието идва от английското "hogges hede", което е единица за измерване, еквивалентна на 63 галона. Днес за направата им се използва материал от американски дъб и основното им предназначение е за зреенето на бърбън. След това бъчвите се изпращат в Шотландия и Ирландия, където употребата им продължава и в тях отлежава уиски.

ASB (200 литра)
American Standard Barrel има капацитет около 200 литра и този стандарт е въведен за удобство. За да влязат в тази категория, бъчвите трябва да са изработени от американски бял дъб. Използват се преди всичко в бърбън индустрията, а след това в тях съзрява шотландско и ирландско уиски. Когато става въпрос за уиски, узряло в бъчви от бърбън, в повечето случаи става въпрос за Hogshead или ASB.

Quarter Cask (50 литра) са малки бъчви, които обикновено имат 1/4 от размера на ASB. Характерното за тях е, че бързо придават вкус на уискито.

Blood tub (40 литра) е малко буре, което се използва най-вече в пивоварната промишленост. Често в него узряват специални видове уиски.