Four Roses

Произход: Кентъки, САЩ
Състав: избрано царевично зърно, мека вода
Алкохолно съдържание: 40%
Бутилки, в които се предлага (в литри): 0.35, 0.7, 1, 1.75
Цвят: наситено златист, кехлибарен
Аромат: лек, приятен
Вкус: мек, но изгарящ
Отлежалост: 6 години
Сервиране: при 15-17°С
Препоръчва се чисто или в коктейли с лед
Производител: Four Roses Distilling Co, USA

Всичко започва през 1888 година, когато Пол Джонс младши (Paul Jones, Jr), изобретателят на този бърбън бил поразен от красотата на една южна красавица. Говори се, че той й направил предложение за брак, на което тя отговорила, че ако отговорът е "да", на приближаващия се бал ще бъде с рокля от плат на рози. В навечерието на бала Пол Джоунс с нетърпение очаквал отговор в балната зала. И когато възлюбената му се появила, на роклята й били избродирани четири червени рози. По-късно той дал на своя бърбън името "Четири Рози" като символ на голямата страст, която изпитвал към своята любима – страст, която пред и на създадения от него бърбън.

И така този бърбън съществува вече повече от сто години. Произвежда се в Луисвил, щата Кентъки. Парадоксалното е, че най-продаваният бърбън в Европа "Четири рози", е напълно непознат в САЩ и е напитка, предназначена предимно за износ. Това се обяснява с факта, че след дестилацията на бърбъна той се отправя на 80 километра от дестилерията, в Кокс Крийк, където уискито е отлежава в избите, което гарантира, че няма да настъпят качествени изменения в продукта. След като завърши периода на отлежаване на уискито, то се отправя в Шотландия, където се бутилира и се пуска за продажба.

Уискито се произвежда по традиционните методи от подбрани сортове зърно, които придават на напитката пълнота на вкуса и приятна сладост, а меката изворна вода от щата Кентъки само увеличава преимуществата му. Уискито има кехлибарен цвят с орехов оттенък. Доминират меките пикантни нотки на подправки на карамфил. С възрастта ароматът придобива сила и мощ. Вкусът е по-силен, по-пълен и по-маслен, в сравнение с другите бърбъни. Послевкусът е дълъг, ванилов, с карамелен финал.

След дестилацията "Четири рози" отлежава в продължение на 6 години в специално обгорени дъбови бъчви ръчна изработка. Именно в тях придобива пълния си, удивително богат вкус. Заради своите изключителни качества тази марка често се нарича "великото ръжено уиски на Америка".