Canadian Club 20 Year Old Whisky

Canadian Club 20 Year Old Whisky (40%) е смесено уиски, направено от ръж, царевица и малцов ечемик. Използваният алкохол е същият, който е включен в състава на кандския Club Premium. Ароматът на това уиски е на карамел и подправки, с нотки на цитрусови плодове. В него се усещат и някои плодови аромати, както на стафиди, сини сливи, и канела.

Има много разновидности на Canadian Club, сред които 6-годишното смесено уиски, наречено Canadian Club Premium, 8-годишното Black Label, 10-year-old hard rye, the Reserve, както и сладкото 12 year old Canadian Club Classic. Всяка едно от тях има специфичен състав, асортимент от бъчви и е с различна схема на остаряване.
Canadian Club е тежко и силно уиски, обикновено с вкус на карамел, ванилия, ръж, печени подправки, люта чушка, тъмни плодове, лимонов сок и лимонена кора.
До голяма степен Canadian Club се отличава от другите канадски уискита по процеса на своето "барел смесване" (‘barrel blending’). Отделните алкохоли се смесват малко след като са били дестилирани и се използват за направата на 6, 8, 10 или 12-годишни Canadian Club. И това се извършва в Pike Creek, северно от Уиндзор, Онтарио.
По същия начин стои въпросът и с 20-годишното Canadian Club, при което сместа е същата като при 6-годишното, но нямате представа каква разлика се появява след още 14-годишно отлежаване. И тъй като се говори за ограничено количество на 30-годишното уиски (което без съмнение е със забележителен вкус), можете да бъдете спокойни, защото Canadian Club 20 има всички неонходими качества, за да го замени.
Аромат: карамфил, индийско орехче и сладки подправки, ръж, свеж дървен материал, кедър, карамел, сладки плодове, сухи листа, дим. Ароматът е пълен и сложен и така добре интегриран, че в него няма да успеете да намерите нищо отличително, което да преобладава над останалите компоненти.
Тяло: В началото е дървесния вкус с нюанси на танини, но става въпрос за голяма мекота, която бързо показва набор от тясно интегрирани вкусове. Те се разпространяват бавно по езика – усещане за ръж, подправки, включително индийско орехче, нотки на карамфил, канела и накрая идва парливото пикантно усещане. То се се засилва, след което постепенно преминава на заден план.
Трябва да се отбележи вкусът на сладки плодове, който се балансира от освежаващият нюанс на горчивата кора на цитрусови плодове. Към плодовата сладост се добавя и вкусът на карамел и на ванилия. Като цяло обаче това уиски е с тежък вкус.
Финал: Средно дълъг, топъл, сладък, леко парлив, тъй като изчезват следите от подправки, ванилия, плодове и дървен материал. Вкусовете остават сложни и добре интегрирани, дори когато намаляват, без да доминира никой от тях, но финалът като цяло може да се определи като сладък и цитрусов.
Canadian Club 20 е едно от най-известните канадски уиски извън границите на Канада. Неговата история е повече от 150 години, но все още се произвежда в същата дестилерия (Hiram Walker започва изграждането й през 1858 година).