Шотландците възстановят уникално древно уиски

Известна шотландска дестилерия възнамерява да възстанови древното уиски с алкохолно съдържание 92°. Според историка от XVII век Мартин използването на повече от две супени лъжици от това уиски в един и същ момент може да бъде фатално.

Уникалното уиски по тази древна рецепта ще се произвежда в дестилерията Bruichladdich на остров Islay. Основа на напитката ще бъде много редкият и оригинален алкохол, наречен "usquebaugh-baul", което в превод от древния шотландски език означава "смъртно опасна съживяваща напитка". Още през 1695 година историкът и писател Мартин упоменава тази напитка, описвайки я като способна да "съживи всички човешки органи". В същото време обаче той е предупредил своите съвременници, че дори само две супени лъжици от нея водят до опиянение, а злоупотребата може да спре дишането да доведе до смърт.

Изпълнителният директор на Bruichladdich дръзнал лично да провери думите на историка и опитал три супени лъжици от древната напитка, след което потвърдил, че наистина не е могъл да си поеме дъх.

Ако искате да опитате това уиски, трябва да изчакате още десет години – времето, необходимо за производството му. Но ценителите и колекционерите трябва да побързат, защото вече се правят предварителните заявки. Освен това тези които го поръчат сега ще могат да наблюдават целия производствен процес чрез уеб камерите, инсталирани в дестилерията.

Планира се производството на около пет хиляди бутилки.