Чаша уиски не вреди

Уискито е националната гордост на Шотландия също както голфа, парафина, гайдите и т.н. И наистина доброто уиски се прави само в Шотландия и в страна, която непрекъснато се конкурира с нея - Ирландия.

Тази силно ароматизирана напитка е произведени от натурални съставки с добавка на мая. След отлежаването й в черешови или дъбови бъчви, напитката става светложълта или с кафеникав цвят. Разнообразие от вкусове на уискито става причина за създаването на нови видове - канадски, американски, японски и т.н. Но по целия свят, когато става въпрос за тази напитка, се имат предвид първите шотландски уиски (скоч), а след това всички останали видове.

Стандартът на "водата на живота" в Шотландия е уискито Regal. Подобно на много марки то се появява в един от семейните заводи в Шотландия. В продължение на 50 години членовете на семейство Chivas експериментират със съставките, докато през 1886 година се появява Chivas Regal. Той веднага се превръща в световен лидер сред уискитата и до днес никой не е успял да произведе нещо подобно. Тази марка съдържа няколко малцови уискита, всяко от които е отлежало в продължение на 12 години. В крайна сметка се получава уискито Regal - сладка напитка с опушен аромат.

Друг признат лидер на пазара е уискито Лейбъл (Walker Blue Label, Red Label, Black Label). Произвежда се в Шотландия от 1820 година, когато семейството на Джон Уокър превръща своя малък магазин за хранителни стоки в международен бизнес. Марката се отличава не само оригиналния си смесен вкус, но и с необичайната форма на поднасяне на напитката, което веднага завладява шотландците. Квадратната бутилка с прикрепения етикет, поставен по диагонал, се отличава и се запомня сред продукцията на конкуренцията. Така и до днес уискитата Уокър ярко се открояват сред останалите.

Разбира се известността на марката определя не само вкуса, но и цената на уискито. Една бутилка уиски, предназначено за колекциите, може да струва от 700 до 40 000 долара. За най-скъпа марка се счита Macallan. Тази компания произвежда цели "семейства" на уиски от периода 1926-1974 година, но рядко някой притежава цялата колекция. Обикновено се купуват определени реколти. Най-скъпото уиски е The Macallan Fine & Rare Vintage, което представлява 60-годишна експозиция, но може да се закупи нейния аналог Macallan Fine & Rare 1938, въпреки и в този случай става въпрос за главозамайващата цена от около 10 000 долара.

Трябва да се отбележи, че почти всяка марка изисква специален ритуал на пиене на съответното уиски. Шотландските напитки никога не се използват за коктейли. Разрешено е само леко да се разреждат с изворна вода. Но в Ирландия спокойно можете да добавите уиски в кафето, чая и лимонадата. Американските напитки традиционно се консумира със сода. Обикновено всички видове уиски се сервират в ниски чаши с дебело дъно. Никога не се използват чаши за вино, което е проява на лош вкус.